Čechům dát méně, přidat Španělům, Řekům a Italům! Nový návrh rozdělení peněz z EU

29.05.2018 13:40

Evropská unie jedná o parametrech rozpočtu na další sedmileté období. Podle informací serveru Novinky.cz, který se dovolává Financial Times, je na stole návrh, podle kterého by země střední Evropy včetně Česka měly přijít o desítky miliard eur na dotacích. Ve prospěch států jižní Evropy – Španělska, Řecka a Itálie.

Čechům dát méně, přidat Španělům, Řekům a Italům! Nový návrh rozdělení peněz z EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

„Reformy jsou součástí návrhu rozpočtu EU na roky 2021 až 2027. Podle informací listu by měly v příštím rozpočtu země Visegrádu (Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko) spolu s Pobaltskými zeměmi dostat zhruba o 37 miliard eur méně, zatímco jižní země získají o téměř čtyři miliardy eur víc,“ napsal server.

Ani navrhovaná reforma však nezmění nic na tom, že země střední Evropy nebo země Pobaltí i nadále zůstanou největšími příjemci evropských dotací. Slovenko a Lotyšsko by prý i po reformě měli dostávat řikrát více peněz než Itálie. I evropské dotace životní úroveň zemí střední Evropy zvyšují. Zvýšení životní úrovně s sebou nese pokles dotací. Česku by měly podle původních pravidel klesnout asi o 10 procent. Podle nových pravidel by to ovšem bylo o 24 procent. Česká ministryně financí za hnutí ANO už oznámila, že chystané změny nepovažuje za dobré a chce o věci jednat. Polsko, které by mělo přijít o 23 procent dotací, se k tomu staví podobně.

Eurokomisař pro rozpočet Günther Oettinger už dopředu všem kritikům vzkazuje, že nehodlá z návrhů změn ustupovat. „Pokud jsem kritizován ze všech stran, tak to dělám správně,“ prohlásil. Je tak jasné, že se o rozpočet na příštích sedm let povede tvrdá slovní bitva.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…