Čeká nás průšvih, o kterém se zatím nemluví, upozornila Tereza Spencerová

25.10.2016 13:40

Na problémy Jordánska upozorňuje v článku, který zveřejnil server Literarky.cz, analytička Tereza Spencerová.

Čeká nás průšvih, o kterém se zatím nemluví, upozornila Tereza Spencerová
Foto: Lukáš Petřík
Popisek: Zeman na návštěvě v Jordánsku.

Pokud by letošní parlamentní volby v Jordánsku byly svobodné, Muslimské bratrstvo by podle Spencerové nezískalo jen 16 z celkem 130 křesel, byť vzhledem k rozpoutaným represím lze i tento výsledek z hlediska MB považovat za úspěch. V každém případě platí, že islamistická hnutí pohlížejí na vládce v jordánské metropoli Ammánu tradičně skrz prsty: Jordánsko je království uměle vytvořené na konferenci v San Remu z roku 1920, kdy byl do jeho čela postaven Abdalláh bin Husajn, syn někdejšího panovníka Hidžázu, a to výměnou za bezpodmínečné podřízení se Velké Británii, jejíž „vedoucí úlohu“ posléze převzaly Spojené státy.

Celý text je ZDE

Zatímco Jordánsko potlačuje domácí MB, právě z Jordánska do Sýrie prošli první džihádisté, kteří změnili povahu tamního „arabského jara“, Ammán navíc poskytuje Spojeným státům a Británii své území k výcviku syrských rebelů a zavírá oči nad transportem západních či saúdských a katarských zbraní pro džihád do Sýrie, byť ne vždy tyto operace také plně podporuje, píše dále Spencerová. Aktivně se tak Jordánsko podílí na syrské válce, nicméně současně se v takto „sponzorovaném“ chaosu přes otevřenou hranici do Jordánska vracejí i teroristé z Daeše, kteří se netají snahou království ovládnout. Daeš totiž lídry jordánského režimu označil za odpadlíky a vyzval všechny pravověrné muslimy k jeho svržení.

Anketa

Myslíte, že problémy s vyznamenáním Jiřího Bradyho na Zemana někdo schválně ,,narafičil", třeba někdo z jeho vlastní kanceláře?

94%
6%
hlasovalo: 15755 lidí

K vnitřnímu i vnějšímu ohrožení radikálním islámem je podle Spencerové třeba přičíst strukturální problémy v podobě asi milionu válečných uprchlíků ze Sýrie. Slibovaná pracovní povolení získalo jen několik tisíc z nich, nenaplňují se ani západní sliby pomoci, a tak mnozí míří do Evropy. Emoce mezi těmi, kteří zůstávají, jen eskalují, a pokud vezmeme do úvahy předpoklad, že Daeš mezi nimi vyslal do Jordánska i své spící buňky, nebude od věci očekávat v dohledné době v Jordánsku větší teroristické útoky.

Ke všem výše zmíněným rizikovým faktorům je tu, jak Spencerová připomíná, také problém demografický – většinu z asi 10 milionů obyvatel království tvoří Palestinci, kteří začali přicházet (vyháněni Izraelem) po roce 1948. Jen tvrdě diskriminační politika místních (převážně) beduínských klanů zajišťuje, že klíčové posty mají v rukou stále Jordánci.

„Jordánsko v čele s králem, který spíš rád jezdí po světě, dává na odiv svůj ‚western-friendly‘ přístup, je považován za ztraceného gamblera a s oblibou se ukazuje ve slavnostních vojenských uniformách nebo rovnou v maskáčích, nemůže mezi problémy lavírovat donekonečna. Otázkou je, zda se jich už nenahromadilo příliš,“ uzavírá svůj text Tereza Spencerová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…