Čeká nás skvělé období, není důvod k pesimismu, ujišťoval Babiš z televize. Agentura nám zvedla rating...

01.01.2020 21:57

„Bude ještě lépe,“ pronesl v dnešním novoročním projevu premiér Andrej Babiš (ANO). Zmínil, že Česká republika dnes prožívá své nejlepší období novodobé historie a slovy prvního polistopadového prezidenta Václava Havla se tázal, zdali se „dokážeme radovat z toho, že se nám tak daří?“ Většinu proslovu věnoval investičnímu plánu vlády, chystají se velké investice. Obhajoval nutnost čelit klimatické změně a v té souvislosti se „podivil“ Rakousku a jeho postoji k naší jaderné energetice. Odsoudil též opozici a slova o nereálnosti investičního plánu. A vzpomenul i na špatná rozhodnutí někdejší vlády za ekonomické krize. „Děsivá situace“ se prý za něho rozhodně opakovat nebude.

Čeká nás skvělé období, není důvod k pesimismu, ujišťoval Babiš z televize. Agentura nám zvedla rating...
Foto: Repro ČT24
Popisek: Premiér Andrej Babiš přednáší svůj novoroční projev

Anketa

Čí novoroční projev jste sledovali?

hlasovalo: 3256 lidí
Babiš započal svůj projev s odkazem na našeho prvního polistopadového prezidenta Václava Havla a jeho slova z roku 1992, kdy Havel ve svém novoročním projevu pronesl, že si již delší dobu klade otázku: „Proč v době, kdy už nás neohrožuje ani do našich věcí nezasahuje žádná cizí moc a my máme jako stát i jako občané svůj osud po dlouhých staletích opět ve vlastních rukách, máme tak málo důvodů k radostné spokojnosti?“ Babiš zmínil, že si pokládá podobnou otázku a tázal se, zdali se „dokážeme radovat z toho, že se nám tak daří?“

„Nemyslíte si, že se nám daří? Já ano! A řeknu vám proč. A taky vám povím, co plánujeme dělat, aby tohle, podle mě, velmi dobré období jen tak neskončilo,“ řekl úvodem premiér. Přál by si, „aby se stal zázrak a my jsme se shodli“.

Shrnoval výčet, že naše země prochází nejšťastnějším a nejúspěšnějším obdobím své novodobé historie. Pochvaloval si, že nám agentura Moody's zvedla ratingové hodnocení, a to díky vládním reformám a veřejným financím. Pokračoval s tím, že v HDP jsme na tom lépe nežli Portugalsko a Řecko. „A předehnali jsme i Španělsko. Máme nejnižší rozdíly mezi příjmy bohatých a chudých a Češi jsou také nejméně ohroženi chudobou a sociálním vyloučením. Máme nejnižší nezaměstnanost v Evropské unii: 2,1 procenta,“ zmínil.

Upozornil na zebřiček zemí podle společnosti Deloitte, který tvrdí, že jsme na tom s kvalitou života lépe, než Spojené státy či Izrael. Pochválil nás daňový systém. A pochválil, že jsou lidé u nás hrdí na svoji zemi.

„Žijeme v nejsvobodnější a ekonomicky nejúspěšnější době,“ podotkl ministerský předseda. Měli bychom si to dle něho připomínat a vážit si toho každý den.

Pokračoval slovy, že jeho vláda tvrdě prosazuje české zájmy i v mezinárodních institucích. Úspěchy na mezinárodním poli započal jmenovat s ohledem na brojení Česka proti povinným kvótám pro migranty, o něž usilovala Evropská unie. „Bezpečnost našich občanů je pro nás absolutní priorita,“ odůvodnil rázný postoj vlády proti povinným uprchlickým kvótám Babiš. Ohledně zavedení uhlíkové neutrality, ke které se Česká republika Evropské unii zavázala, poznamenal, že je pro nás zásadní že se povedlo do příslušného dokumentu protlačit zmínku o ekologičnosti jaderné energie.

Nevynechal rovněž zmínku o národním investičním plánu, který vláda představila v závěru minulého roku. Figuruje v něm 20.000 jednotlivých projektů. „Kompletní investiční potenciál naší země na příštích třicet let. Představte si, že bych byl Harry Potter, měl kouzelnou hůlku a proměnil ty projekty teď ve skutečnost. Stali bychom se okamžitě druhým Švýcarskem,“ uvedl.

Se slovy, že „naše budoucnost závisí na našich dětech“ podotkl, že investiční plán je postavený pro republiku s 11 miliony obyvatel. Zdůraznil, že je nutné, aby mladé rodiny měly dostupné bydlení, dostatečné kapacity ve školkách, školách a dětských skupinách. Bez povšimnutí nenechal ani navýšení rodičovského příspěvku a sdílená pracovní místa pro matky.

„Vím… Opozice říká, že celý ten nás investiční plán je nereálný. Zase ta skepse, ten negativismus za každou cenu,“ odsoudil Babiš a zdůraznil, že se chystá naléhat na své ministry, aby s plánem aktivně pracovali a realizovali jej. Vyzval taktéž samotné občany, aby mu posílali jejich další návrhy pro rozvoj. K realizaci projektů budou pozvány rovněž soukromé firmy.

K tomu, že podstatnou část investičního plánu tvoří infrastruktura, říká, že jsme již třicet let po pádu komunismu měli mít dálniční síť kompletní. Vše se však „intenzivně dohání“. Napravovat by chtěl i podfinancované zdravotnictví. Usiluje také o podporu školství a sportu. Bez zmínky od ministerského předsedy nezůstalo ani umění a kultura.

Hovořil též k obraně. „Já už nechci jezdit k vojákům, říkat jim, jak jsme na ně hrdi a zároveň sledovat, jak létají v těch starých ruských strojích. Té ruské techniky se zbavujeme a konečně masivně investujeme do modernizace armády,“ řekl a obhajoval navýšení výdajů resortu obrany na příští rok vzhledem k nákupu izraelských radarů a amerických vrtulníků.

Po investicích se Babiš věnovat dopadům klimatické změny. „Asi i vy doma vnímáte dopady klimatické změny. Trápí nás sucho. A protože mně i mým kolegům závisí na naší planetě a na naší přírodě, přijali jsme jasná opatření,“ přednesl. Jmenoval úsilí výrazně snižovat emisí skleníkových plynů a investovat do obnovitelných zdrojů. Boj se suchem je ovšem největší prioritou vlády. „A ať se to našim jižním sousedům líbí nebo ne, musíme investovat do energetické bezpečnosti – to znamená do jaderné energie,“ narážel na nesouhlas Rakouska s našimi jadernými elektrárnami.

„Plníme, co jsme vám slíbili, a budeme v tom pokračovat. Děkuji vám za vaši každodenní práci,“ řekl Babiš. Vláda začíná pracovat na novém stavebním zákoně. Označil jej za nejzásadnější téma. V budoucnu dle premiéra již bude postačovat pouze „jedno razítko“. Prioritou má být i vymahatelnost práva.

„Nebojte se, nemáme se čeho bát. Čeká nás skvělé období. Jsme Česká republika – země pro budoucnost. Máme stále dvojnásobný růst, než je průměr zemí Evropské unie, a velmi nízkou zadluženost. Za naší vlády se nikdy nebude opakovat děsivá situace z roku 2009, kdy vláda právě v době ekonomického ochlazení zaškrtila veřejné rozpočty, vzala lidem peníze a tím ekonomické problémy ještě umocnila a prodloužila,“ uklidňuje Babiš obavy z možné ekonomické krize.

Závěrem zmínil svůj optimismus, že bude „ještě lépe“. „Přeji vám, ať se máte dobře,“ zakončil svůj projev předseda vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…