Čekají nás volby do Evropského parlamentu a změny v daních

01.01.2019 7:28

Volby do Evropského parlamentu nebo očekávané daňové změny budou patřit mezi hlavní události začínajícího roku 2019. Nový rok přinese zvýšení minimální mzdy, růst důchodů, ale pravděpodobně i zpomalení tempa růstu ekonomiky, napsala ČTK.

Čekají nás volby do Evropského parlamentu a změny v daních
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Bude pokračovat i vývoj kauz premiéra Andreje Babiše (ANO), a to vyšetřování údajného dotačního podvodu u farmy Čapí hnízdo nebo šetření Evropské komise ohledně možného porušení pravidel o střetu zájmů u dotací pro holding Agrofert. Česko si letos také připomene 30. výročí sametové revoluce a 15 let od vstupu do Evropské unie.

Po loňském roce, kdy se rozhodovalo o prezidentovi, třetině Senátu i o složení obecních zastupitelstev, půjdou letos Češi k volbám pouze jednou. Budou vybírat 21 národních zástupců do Evropského parlamentu. Hlasování v 27 zemích EU ovlivní i složení příští Evropské komise. Pro budoucnost unie ale bude důležitý i vývoj na počátku roku, kdy se rozhodne o způsobu, jakým Británie na konci března odejde z EU.

Domácí politiku ovlivní i volební sjezdy pěti z devíti sněmovních stran. Lidovci a Starostové určitě vedení změní, protože předsedové Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) a Petr Gazdík (STAN) se o další mandát ucházet nebudou. Naopak u hnutí ANO se očekává jednoznačné potvrzení předsedy Babiše. Předsednické funkce ve svých stranách budou obhajovat také Jan Hamáček (ČSSD) a Jiří Pospíšil (TOP 09).

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Během roku by mělo začít platit několik novinek v oblasti daní, pokud Senát schválí a prezident podepíše daňový balíček, který už projednala Sněmovna. Výdajové paušály pro živnostníky by se měly zvýšit z jednoho na dva miliony korun, stát by také měl zavést spotřební daň na zahřívaný tabák, změní se uplatnění daňového odpočtu na výzkum a vývoj. Není jasné, zda se v příštím roce podaří vládě spustit třetí a čtvrtou vlnu elektronické evidence tržeb, protože příslušný zákon ještě neprošel prvním čtením ve Sněmovně.

Od začátku roku se zvýší minimální mzda o 1150 korun na 13.350 korun. Zvýší se také platy učitelů, policistů a hasičů. Ministerstvo financí i analytici ale upozorňují, že v příštím roce lze očekávat zpomalení tempa růstu ekonomiky.

Česko letos také čeká další rok bohatý na významná výročí. V lednu si připomene 50 let od smrti Jana Palacha, který se upálil na protest proti okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy. Na březen připadá 20. výročí vstupu Česka do Severoatlantické aliance i 80. výročí obsazení Československa nacisty a zřízení Protektorátu Čechy a Morava. V květnu uplyne 15 let od vstupu Česka do Evropské unie a v listopadu si země připomene 30 let od sametové revoluce, která ukončila komunistický totalitní režim.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…