Čekali, až bude sám. Pak udeřili. Další příběh s policií. A už akce

24.03.2021 8:12

Štefan Bartók se v poslední době stal mluvčím zahanbených příslušníků ozbrojených složek, kteří zoufale přihlížejí, co dnes provádějí na ulicích muži v uniformách. Sám sloužil u policie 25 let, nyní v sedmačtyřiceti letech dělá údržbáře. A jako veterán sboru dává velmi otevřeně najevo svůj kritický, či spíše zděšený postoj, kam se policie pod ministrem Hamáčkem dostala.

Čekali, až bude sám. Pak udeřili. Další příběh s policií. A už akce
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Bývalý policista Štefan Bartók.

„Je to neúnosné, už nežijeme ve svobodné zemi, lidé na sebe začínají žalovat, práskat. Život, jaký jsme znali, už není, a obávám se, že už ani nebude. Připadá mi, že nastupuje tvrdá totalita a totální ničení lidí,“ vysvětloval pro ParlamentníListy.cz, proč se pustil do veřejné aktivity.

Anketa

Má být Slavia potrestána za údajné rasistické napadení hráče Glasgow Rangers?

4%
96%
hlasovalo: 10277 lidí

Jeho výrok „kluci, děláte jim kladiva,“ adresovaný sloužícím policistům, na českém internetu zarezonoval velmi intenzivně.

U policie Štefan Bartók sloužil od roku 1991 pětadvacet let. Nyní po těžké dopravní nehodě rozhodně nemá zájem být politikem, ale ohlasy na jeho občanská vyjádření od lidí, včetně bývalých kolegů, kteří stále nosí uniformu, jej přiměly k aktivitě.

Důvodem k jeho akci byly i zprávy, které dostává od občanů. Jedna z nich jej prý zcela zničila. „Když jsem sloužil jako policista, tak se dbalo na to, aby policie sloužila občanům. Každý policista má podepsaný morální kodex,“ připomněl. A v době, kdy byl u policie, se podle Bartóka skutečně bralo vážně, že policie má být k občanům vstřícná a jako hlavní úkol má jejich ochranu.

Když se na policejní auta napsalo heslo „Pomáhat a chránit“, přišlo mu to i trochu zbytečné, ale teď zpětně mu význam těchto slov dochází, protože teď toto heslo v žádném případě neplatí.

„Kluci se nechali Hamáčkem najímat jako fašistické hlídky proti lidem, bohužel to musím takhle říct,“ pustil se zostra do současných příslušníků sboru.

Kdysi v uniformě se prý i trochu smál anglickému výrazu „community policing“, který jim stále opakovali a znamenal, že lidé mají mít pocit, že policie je tu pro ně. „Ale teď necítí, že policie je tu pro ně, ani náhodou. A kluci, vy to víte,“ zahleděl se přímo do kamery.

Někteří policisté si podle něj dnes svůj pocit moci a strašení lidí vyloženě užívají. A tím se jejich bývalý kolega dostal k zážitku, který jej rozrušil. Šlo o případ občana, kterého hlídka ve voze sledovala na ulici. Když s ním byli na ulici jiní lidé, tak jej nestavěli, počkali si, až tam bude sám.

„Je to opravdu smutný, když čtete řádky od člověka, který se cítí jako za druhé světové války. Když jde po ulici, a najednou ho lapne gestapácká hlídka, on se třese a oni na něj řvou: Tak jak to bude, budeš poslouchat?“ citoval z dopisu. Takový nátlak je dnes policií vyvíjen na lidi jen proto, že chtějí normálně dýchat.

Bartók uznává, že většina policistů s praktikami kolegů „hrdinů“ nesouhlasí.

Decimování a šikana obyčejných lidí se podle bývalého policisty dnes opakuje stále dokola. „Národe, vzchop se. A používej hlavu,“ zakončil své video výzvou.

A i na základě tohoto zážitku se rozhodl přejít od slov k akci. Akci, která vyjádří odpor proti „šikaně šíleného ministra vnitra Hamáčka a dalších šílenců tam nahoře“.

Proti nim svolává protest do Náchoda u polských hranic. Akce proběhne v sobotu od 10 hodin a bude spočívat v protestní projížďce městem. Sraz je u hraničního přechodu před hypermarketem.

To, co vidí v posledních dnech, je podle policejního veterána výsměch národu a „fašismus jako prase“.

„Já se prostě chci v sobotu projet, abych projevil nesouhlas s tyranií této vlády a poblázněnce Hamáčka, který si říká ministr vnitra. Je to šílené,“ shrnul. Sobotní projížďka bude „za svobodu, za život, za naše děti, za naše stařečky, kteří budovali tuto zem a teď jsou tyranizováni touto diktátorskou vládou“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …