Čekalo se, že Trump vyměkne, ale... Nakonec to bylo přesně naopak

01.03.2017 9:17

Prezident Donald Trump včera vystoupil před Kongresem, aby jeho členy seznámil se svými plány v oblasti domácí i zahraniční politiky. Klíčovým tématem byla imigrační politika, ve které podle USA Today 45. prezident Spojených států na své tvrdé linii nehodlá nic měnit.

Čekalo se, že Trump vyměkne, ale... Nakonec to bylo přesně naopak
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Donald Trump

Podle USA Today je zřejmé, že i po včerejším projevu hodlá Trump prosazovat ještě přísnější imigrační pravidla. „Současný zastaralý systém stlačuje mzdy pro naše nejchudší pracující a zároveň vyvíjí neúprosný tlak na daňové poplatníky,“ cituje americký deník jeden z argumentů Trumpa, proč nehodlá od prosazování dalších restriktivních opatření ustoupit ani o píď. Trump varoval před nárůstem zločinnosti a mj. slíbil vybudovat „velkou čínskou zeď“.

Americký deník si dále povšiml, že Trump ve svém vystoupení vypustil jisté ústupky, o kterých hovořil jen o několik hodin dříve. Konkrétně Trump avizoval, že by někteří ilegální imigranti mohli ve Spojených státech přece jenom zůstat. Ve svém projevu se však vrátil k předvolební rétorice a opět hovořil o nutnosti vybudovat na hranicích neprostupnou zeď. „Musíme na našich hranicích obnovit integritu a právní stát,“ uvedl Trump.

Celý text v angličtině je ZDE.

Trump dále hovořil o tom, že by Spojeným státům prospěl imigrační systém, který je uplatňován v Kanadě a některých evropských státech. To v praxi znamená, že přednost mají vzdělaní přistěhovalci, kteří mohou nabídnout zkušenosti v oblasti „high-tech“. Jak dodává USA Today, v současnosti přichází do Spojených států většina přistěhovalců na základě rodinných vazeb. Vedle toho Trump zdůraznil vysokou trestnou činnost ilegálních přistěhovalců.

Anketa

Zaznamenali jste zdražení potravin?

3%
hlasovalo: 6971 lidí

V této souvislosti následně vychválil svůj záměr zřídit v rámci ministerstva pro vnitřní bezpečnost úřad, který by pomáhal příbuzným obětí ilegálních přistěhovalců. Přítomným kongresmanům potom představil čtyři příbuzné obětí. „Hovoříme za ty, kteří jsou ignorováni našimi médii a umlčováni v údajném vyšším zájmu,“ prohlásil Trump o pozůstalých příbuzných, kteří se po jeho boku objevovali již v průběhu prezidentské kampaně.

Trump v uplynulém měsíci podepsal zákon, podle kterého nesmí příští tři měsíce vstoupit do Spojených států občané sedmi muslimských zemí, všichni uprchlíci po dobu čtyř měsíců a syrští občané bez časového omezení. Trump před kongresmany znovu zopakoval, že nejlépe těmto zemím svět pomůže, když zastaví exodus jejich obyvatelstva. „Je nutné vytvořit takové podmínky, aby se mohly vysídlené osoby vrátit zpátky domů.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…