Celá Evropa se Čechům smála. A teď to zrovna moc nevylepšili. Hádejte, o čem takto píší německé noviny

15.04.2016 13:22

Za "těžký porod", který trval více než dvacet let, označil komentář zpravodajského webu veřejnoprávní německé stanice ARD hledání krátkého označení pro Českou republiku. Podle listu Südwest Presse bylo dlouhé české tápání zdrojem pobavení pro celý zbytek Evropy. Informuje o tom ČTK.

Celá Evropa se Čechům smála. A teď to zrovna moc nevylepšili. Hádejte, o čem takto píší německé noviny
Foto: Alerion
Popisek: Česká vlajka.

Autor komentáře webu Tagesschau upozorňuje na to, že název Czechia v poslední době prosazoval především prezident Miloš Zeman. Dvouslovné anglické označení prý česká hlava státu považuje za příliš dlouhé a taky "studené". Pro sportovní dresy je Czech Republic skutečně poněkud "rozměrná", píše komentátor.

Podle listu Südwest Presse už nikdo nepovažoval za možné, že by Česká republika mohla více než dvacet let od svého vzniku oficiální krátkou verzi svého jména najít. V komentáři s názvem "Nové staré jméno" tvrdí, že "se zbytek Evropy bavil", že si Česko od roku 1993 nedokázalo najít oficiální krátký název.

Německá média se zabývají také možností záměny označení Czechia s názvem Chechnya

V Německu i dalších německy mluvících zemích se už dlouho používá krátkého označení Tschechien. Většina německých a rakouských zpravodajských webu upozorňuje na to, že obyvatelé Česka neradi slyší dříve hojně užívaný název Tschechei, který prý vyvolává "špatné vzpomínky na nacionální socialismus". "Adolf Hitler totiž mluvil o 'rozbití Rest-Tschechei'," upozornila agentura DPA.

Německá média se zabývají také možností záměny nového anglického označení Czechia s názvem Chechnya, který označuje autonomní republiku Ruské federace Čečensko. K záměně může dojít nejen v angličtině, ale i v němčině, kde pojmenování zní Tschechien a Tschetschenien.

Deníky si všímají také toho, že se nové oficiální označení nelíbí lidem na Moravě a ve Slezsku, neboť ho prý považují za "hrubý útok" na svou identitu. "Na ně se už ale ohled nebere," konstatuje rakouská list Die Presse.

Rakouský Der Standard připomněl ve své zprávě i to, že velkým odpůrcem krátkého označení Česko byl exprezident Václav Havel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…