Celá zpráva OLAF o Čapím hnízdě. Nahlédněte

20.07.2018 16:30

Ministerstvo financí ČR nakonec muselo zveřejnit celou zprávu Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) ve věci možného zneužití evropských dotací pro firmu Čapí hnízdo, kterou dlouhá léta vlastnil premiér Andrej Babiš (ANO), než ji převedl do svěřeneckého fondu. Babiš sám je kvůli této kauze trestně stíhán. Ministerstvo celou zprávu zveřejnit nechtělo, ale soud ho k tomu donutil. Server Echo24.cz má dokument k dispozici a cituje z něj.

Celá zpráva OLAF o Čapím hnízdě. Nahlédněte
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V kauze Čapí hnízdo jde o podezření z účelového čerpání dotace určené výhradně pro malé a středně velké podnikatele

Sdružení Kverulant požadovalo zveřejnění celé zprávy OLAF k případu firmy Čapí hnízdo. Ministerstvo financí však údajně odmítalo zprávu zveřejnit a tak ho k tomu musel donutit soud. Sdružení poté zprávu poskytlo serveru Echo24.cz.

„Přes všechnu snahu o utajení nakonec zpráva na veřejnost unikla. Veřejnost však měla zprávu k dispozici jen díky jakési blahosklonnosti politiků či v důsledku neloajálnosti úředníků. S tím se Kverulant odmítl smířit a úspěšně se soudil se o její uveřejnění,“ napsal ředitel společnosti Vojtěch Razima.

V uniklých zprávách bylo řečeno, že v případě firmy Čapí hnízdo došlo k dotačnímu podvodu. Mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka to tehdy odmítl a obvinil OLAF, že podléhá politickým tlakům. Firma Čapí hnízdo dnes patří do holdingu Agrofert, který vybudoval právě dnešní premiér a druhý nejbohatší Čech Andrej Babiš (ANO). OLAF tehdy odmítl, že podléhá politickým tlakům.     

Ministerstvo financí však tvrdí, že žádný soud neprohrálo a pokud to někdo tvrdí, zkresluje informace. „Ministerstvo financí žádný soud o zveřejnění zprávy OLAF neprohrálo. Interpretace, že zveřejnění zprávy nařídil Ministerstvu financí soud, je naprosto zkreslená. To ostatně jasně dokládá text usnesení soudu, jehož výklad prezentovaný sdružením Kverulant nelze vnímat jinak, než jako vlamování se do otevřených dveří," stojí v tikové zprávě resortu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…