Čelí Emma Smetana kyberšikaně? Někteří lidé mají o moderátorku DVTV obavy

20.04.2019 17:33

Asi jen málokomu uniklo to, co spustila moderátorka DVTV Emma Smetana svou smutnou selfie před hořícím chrámem Notre-Dame ve Francii. Komentátor Michael Durčák se zamýšlí nad tím, jestli meme, které pak z moderátorčiny fotky bleskurychle vzniklo, se dá označit za kyberšikanu Smetany, nebo z toho plynou spíše výhody.

Čelí Emma Smetana kyberšikaně? Někteří lidé mají o moderátorku DVTV obavy
Foto: Repro foto youtube.com
Popisek: Emma Smetana

Z Emmy Smetany se díky její selfie u hořící katedrály stal během několika málo hodin virální obsah, který zaměstnal český internet. Lidé napříč sociálními sítěmi si její grimasu dávají jako rámeček na profilové fotky na Facebooku a přidávají ji do humorných koláží.

„Vážně míněná fotka si žije svým vlastním životem. I když neškodná senzace brzy odezní, někteří se vážně ptají, zda se jedná o kyberšikanu. Pokud ano, usvědčují mnozí z nich sami sebe z uplatňování dvojího metru,“ dodává Durčák. Někteří novináři se ohradili, že taková fotka sama o sobě je nevhodná.

Původcem laviny je publicista Matěj Schneider, který ze snímku Emmu Smetanu vystřihl, přidal v humorném kontextu do pár koláží a „vzor“ dal volně k dispozici na svém Facebooku. „Tahle fotka mi přišla už sama o sobě v dost krystalicky ‚memové podobě‘. Tak jsem si s tím selfie pohrál. Cesty internetu jsou nevyzpytatelné,“ říká Schneider, který sám původně čekal jen pár lajků od svých kamarádů.

Anketa

Přispějete na obnovu katedrály Notre-Dame?

hlasovalo: 13038 lidí
Moderátorka podle Durčáka měla také tu „smůlu“, že Smetany fotka připomněla jedno zaprášené meme známé pod názvem disaster girl, na němž pózuje malá holčička s démonickým úsměvem před hořícím domem. Tento příspěvek se stal velmi populární na internetovém fóru Reddit, kam se dostalo i meme Emmy Smetany, akorát jí v koláži upravily výraz v duchu zmíněného snímku disaster girl.

Durčák však pochybuje o tom, že drtivá většina uživatelů globální sítě Reddit tuší, kdo Emma Smetana je. „Tím spíš si nemyslím, že by jí chtěl kdokoliv z nich touto koláží ublížit.“ S tím, jak se popularita fotky šířila, se však někteří uživatelé začali ptát, zda celá „akce“ není náhodou tak trochu kyberšikanou.

Jistě existuje nemálo lidí, kterým Smetana leží v žaludku. Ať už kvůli tomu, kde pracuje, jakým stylem vede rozhovory nebo pro způsob, jakým vystupuje na veřejnosti. Zřejmě ani nelze pochybovat o tom, že někteří obecně využijí každou příležitost, aby si do moderátorky „kopli“. To však s aktuálními humornými kolážemi nemá podle Durčáka nic moc společného.

Pokud je tohle šikana, tak se navzájem na denní bázi podle tvůrce tohoto meme šikanuje půlka mojí sociální bubliny, nebo aspoň ta část, která umí s Photoshopem. „Pro velkou část lidí, která se nad tím smála, je úplně irelevantní, kdo na fotce je. Zároveň pro jiné byl komický kontext toho, jak se DVTV občas prezentuje,“ uvedl Schneider.

  • Původní zdroj ZDE

Chápe, že je chvíli nepříjemné, když někdo takhle zkarikuje nějakou vaši vlastnost, ale nevidí na tom nic škodlivého. „Naopak si myslím, že občas takhle nonverbálně něco ventilovat je jenom prospěšné. Příště se zase budeme my všechny smějící se bestie smát třeba nějakému Rokytkovi,“ říká o nařčení z šikany tvůrce memu Schneider.

„Cílem tu není ublížit, ale pobavit. Za každou cenu, v každé situaci, jak už to u humoru na síti bývá,“ míní komentátor. Kde jsou hranice v podobných případech? To prý netuší a nemyslí si, že bychom je měli nějak stanovovat. „Do konce týdne už si na smutnou Emmu Smetanu nikdo ani nevzpomene. Je to pro Emmu Smetanu a DVTV reklama zdarma a tvář moderátorky se dostane k lidem, k nimž jinak obsah redakce zřejmě nedoputuje,“ uvedl na závěr Durčák i pozitiva.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…