Čelná zelená politička: Musíte přijmout uprchlíky. Musíte. Neziskovky chrání lidi před utopením, výborně

18.07.2017 9:44

Německá europoslankyně ze strany Zelených Ska Kellerová se domnívá, že Česká republika a další státy z východu Evropské unie musí splnit své závazky a přijmout dohodnutý počet uprchlíků z Řecka a Itálie. Uvedla to v rozhovoru pro Info.cz.

Čelná zelená politička: Musíte přijmout uprchlíky. Musíte. Neziskovky chrání lidi před utopením, výborně
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Přes dva tisíce uprchlíků, co musely opustit vysídlovanou calaiskou džungli, se usadily v desátém pařížském okrsku kolem stanice metra Stalingrad

Kellerová se domnívá, že nelze nechat bez povšimnutí země, které prosí o pomoc. V minulosti také uváděla, že by přesunula celé skupiny uprchlíků do neposlušných zemí. Nyní však uvedla, že novináři její slova překroutili. Je prý nesmysl, že chtěla přesouvat celé vesnice do zemí jako trest za odmítání uprchlíků. Ale trvá na tom, že je určitě lepší zajistit, aby lidé odcházeli spolu se svou rodinou a ne sami. 

Trvá i na tom, že členské státy musí dodržovat zákony Evropské unie. „EU je přece také unií, kde platí vláda práva. Pokud to některý stát nedodržuje, tak přijde řízení pro neplnění povinnosti. Je to určitě časté, ale také je na Evropské komisi, aby zajistila, že každý stát bude dodržovat pravidla. Já s tím souhlasím,“ zmínila k řízení Evropské komise vůči státům, které nenaplňují otázku kvót. 

Původní text ZDE.

Ona sama relokační program podporuje. „Je tu obrovský tok lidí, kteří míří do dvou zemí EU, do Itálie a Řecka. Může za to geografie. Tyto dvě zemí musí kvůli své zeměpisné poloze nést zodpovědnost, ale nezvládají to. Je ale naprosto jasné, že nemůžeme Řecko nechat bez povšimnutí, když prosí o pomoc. To samé je Itálie. V současnosti kvůli své geografické poloze Itálie přijímá obrovské množství žádostí o azyl a já si myslím, že je naprosto fér, jestliže žádá o solidaritu ostatních,“ uvedla německá politička. 

Kellerová také uvedla, že jí vadí, že Frontex a některé členské státy říkají, že neziskové organizace spolupracují s pašeráky. „Pomáhají lidem, aby se neutopili! Tito lidé by si zasloužili ocenění a medaile a ne tuhle antikampaň,“ řekla jasně. 

A jakou ona vnímá nejlepší pomoc? „Některé členské státy vyvážejí zbraně do konfliktních oblastí, třeba do Saúdské Arábie. Pak je tu také evropská obchodní politika, která poškozuje zemědělské trhy ve středoafrické oblasti. Je tu spoustu špatného, co způsobuje národní nebo evropská legislativa. My to musíme změnit. Není to tedy pouze o tom, že se nám podaří zastavit uprchlíky na hranicích, musíme také pomáhat lidem mimo EU, aby se jim žilo lépe,“ uzavřela.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…