Celý život je svým způsobem přípravou na smrt, prohlásil Kalousek u hřbitova

18.10.2013 17:43

Český rozhlas v rámci dne s politickým lídrem dnes doprovázel prvního místopředsedu TOP 09 Miroslava Kalouska. Ten v pátečních Dvaceti minutách Radiožurnálu prohlásil, že není vážnějšího tématu, než je vedení řádného života, který je svým způsobem i přípravou na smrt. Následně však došlo i na témata poněkud lehčí - politická a v nich první místopředseda TOP 09 zmiňoval především svobodu.

Celý život je svým způsobem přípravou na smrt, prohlásil Kalousek u hřbitova
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

„Celý život je svým způsobem příprava na smrt. Umíráte tak, jak jste ten život prožil, a myslím, že závažnějšího tématu vlastně není,“ poznamenal v úvodu pořadu Kalousek, s nímž redaktor Českého rozhlasu hovořil u hřbitova v Kutné Hoře.

Vláda silné ruky je nebezpečná

V předvolební kampani se setkává se svými příznivci i odpůrci, ale ve vysílání prozradil, že na různé formy projevů voličů je zvyklý, a že se vždy pohyboval bez ochranky, takže voliči k němu mají přístup.

V těchto volbách jde podle prvního místopředsedy TOP 09 o obhajobu demokratických hodnot proti vládě silné ruky. Já se domnívám, že ano, že zde existuje touha po vládě silné ruky. A my se snažíme vysvětlovat, že se nám určitě ne všechno povedlo, ale každá vláda silné ruky končí omezováním svobod. A omezování svobody je podle Kalouska třeba zamezit.

To je důvod, proč TOP 09 odmítá jít do koalice jak se sjednoceným levicovým blokem pod vedením prezidenta Miloše Zemana, tak odmítá i hnutí ANO, které podle exministra financí vede bývalý agent Stb Andrej Babiš. Ten sice opakovaně prohlašuje, že agentem komunistické Státní bezpečnosti nikdy nebyl, ale Kalousek tu věří spíše slovenskému Ústavu paměti národa.

Mohli bychom mít lepší náladu

Ve vysílání také zdůraznil, že v tuto chvíli máme nejmenší míru chudoby z celé EU a v porovnání s ostatními zeměmi nemáme ani tak hrozivou nezaměstnanost. Česku věří také instituce, které Česku půjčují peníze. „Kdybychom si i my sami věřili tak, jak nám věří tyto instituce, tak bychom možná neměli tak špatnou náladu,“ poznamenal Kalousek. Česko je dobře hodnoceno společně s Rakouskem a tyto volby podle exministra financí rozhodnou také o tom, zda v tomto pozitivním trendu budeme pokračovat, anebo zda se spolu s levicovými stranami vydáme spíše cestou státu z jihu Evropy.

Jednoznačně také zdůraznil, že se vláda starala o to, aby neklesaly příjmy do vědy a výzkumu, což se vládě Petra Nečase podařilo i navzdory potřebným úsporám. V závěru pořadu došlo také na miliardáře Zdeňka Bakalu. V letošních volbách prý TOP 09 nepřispěl nic. Ohledně složité situace na severu Moravy první místopředseda TOP 09 poznamenal, že by se měl v regionu angažovat i stát. Měl by tak ovšem učinit v duchu biblického úsloví, které radí naučit hladového lovit ryby, aby si potravu mohl obstarat sám.  Stejně tak by stát měl liidem na severu Moravy usnadnit cestu k hledání jiného zaměstnání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…