Čemu média nevěnují pozornost, ale měla by? Bašta zdvihá varovně prst

01.09.2019 10:34

Bývalý velvyslanec v Rusku a na Ukrajině Jaroslav Bašta se tento měsíc znovu přesvědčil, že česká žurnalistika neinformuje o věcech důležitých, ale jen o trapnostech. Ve svém komentáři pro Prvnízprávy.cz zmiňuje to podstatné ze srpnových událostí, co by naší pozornosti uniknout nemělo, neboť to pro naši budoucnost nevěstí nic dobrého.

Čemu média nevěnují pozornost, ale měla by? Bašta zdvihá varovně prst
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Bašta

Bašta si všímá, že média nám možná nic nezatajují, jenom mluví a píší o něčem jiném. Třeba o tom, jak starosta Prahy 6 nemá rád sochu maršála Koněva. Jeho poslední vyjádření prý ukazuje, že souzní s těmi, kdo tam namalovali letopočty 1945 (Československo), 1956 (Maďarsko), 1961 (Berlínská zeď), 1968 (invaze do Československa).

„Ten rok 1945 považuji za klíčový dle principu dějeBisu – Rusko je naším nepřítelem dnes, takže jím muselo být už v tom roce čtyřicátém pátém. A ti, proti nimž Rudá armáda tehdy bojovala, byli nejspíš dle starosty Koláře naši spojenci,“ dodává Bašta ve svém komentáři. Zmiňuje i zbytečné zprávy o tom, jak aktivistka Greta pluje přes Atlantik do New Yorku na plachetnici bez záchodu.

Anketa

Myslíte, že vláda ANO + ČSSD s podporou KSČM vydrží na tomto půdorysu až do roku 2021?

90%
hlasovalo: 9539 lidí
A přesouvá se k tomu, co by naší pozornosti uniknout nemělo. Druhého srpna Spojené státy anulovaly Smlouvu o zákazu raket krátkého a středního doletu (INF zahrnující rakety s doletem 500– 5000 km) uzavřenou v roce 1987 ještě mezi Sovětským svazem a USA. „Tehdy byl tento akt považován za symbolický konec studené války, takže její zrušení jak ze strany Spojených států, tak Ruské federace možná ohlašuje nové kolo závodů ve zbrojení,“ dodává Bašta s tím, že 18. srpna Pentagon oznámil, že provedl úspěšný test rakety s doletem 500 km.

Protože křídlatá střela byla odpálena z platformy Aegis Ashore, až doposud považované za ryze obranný systém, vyvolalo to prudkou reakci z ruské strany. „Aegis Ashore Missile Defense System se tak zároveň stal systémem útočným. Aegis Ashore byl vybudován v Rumunsku a v Polsku, tedy blízko ruského území,“ přibližuje Bašta a podotýká, že na test rakety o několik dnů později reagoval prezident RF Vladimir Putin, který vystoupil s velmi ostrým prohlášením o tom, že Ruská federace přijme symetrická opatření.

Sice zdůraznil, že se jeho země nenechá zatáhnout do závodů v raketovém zbrojení, ale následné informace upřesnily, že ruské střely krátkého a středního doletu budou rozmístěny v Kaliningradské oblasti a na Krymu. Tím se podle Bašty střední Evropa znovu dostane na dostřel jako před 40 lety, kdy rozmístění raket doprovázely mohutné protiválečné protesty v západní Evropě, a utajení u nás, na druhé straně železné opony.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jen tak najednou odletěl na Ukrajinu? Zlé důvody, proč Blinken musel do Kyjeva

20:15 Jen tak najednou odletěl na Ukrajinu? Zlé důvody, proč Blinken musel do Kyjeva

Cesta na Ukrajinu amerického ministra zahraničních věcí Anthonyho Blinkena coby „úklidová operace“? …