Cena Františka Kriegla pro zpěváka Bangu. Farář a bývalý chartista vysvětluje, proč mu dal svůj hlas

03.06.2017 11:13

Evangelický farář a bývalý mluvčí Charty 77 Miloš Rejchrt se na svém blogu na serveru Aktuálně.cz rozepsal, proč hlasoval pro zpěváka a hudebníka Radka Bangu, aby získal Cenu Františka Kriegla.

Cena Františka Kriegla pro zpěváka Bangu. Farář a bývalý chartista vysvětluje, proč mu dal svůj hlas
Foto: gipsy.cz
Popisek: Radek Banga alias Gipsy.cz

Banga získal Cenu Františka Kriegla Nadace Charty 77 za odvážný občanský postoj. Rejchrt nyní uvedl, co ho vedlo k tomu, že pro zpěváka hlasoval. 

Vzpomněl na předávání „slavíků“ v loňském roce, kdy poté, co získala ocenění skupina Ortel, Banga odešel ze sálu. Vadilo mu mimo jiné to, že členové kapely měli černé košile s výrazným emblémem umrlčí lebky a zkřížených hnátů.

„Fanoušci Ortelu poukazují na to, že smrtihlav byl znakem všemožných bojových uskupení už dávno před Hitlerem a mají pravdu, stejně jako ti, kdo pozdrav vztaženou pravicí nacházejí už ve starém Římě a rituální užívání hákového kříže připisují i některým kmenům amerických indiánů. Nejde ale o to, kde se které symboly vzaly a jak jsou staré, ale s kterými symboly byla v nedávné minulosti spojena zvěrstva, páchaná nacisty na porobených národech,“ uvedl Rejchrt.
 
Podle jeho slov naše úcta k obětem nacisty páchaných hrůz nás zavazuje, abychom užívání nacistických symbolů ve veřejném prostoru jednoznačně zapověděli. „Když to neuděláme, pak s těmito symboly si jak latentní morovou nákazu uchováváme i jejich obsah. Symboliku Ortelu lze totiž dešifrovat i takto: esesáctví nám nevadí, pakliže je to esesáctví české,“ zmínil Rejchrt s tím, že Banga svým činem dal najevo, že mu toto vadí. 
 
Závěrem pak Rejchrt poznamenal, že taková gesta, jaké předvedl Banga na „slavících“, česká společnost potřebuje. „Ohlasy na Bangův čin dokládají, že část české společnosti žije v zajetí nenávistných, až pogromistických vášní a Radek Banga je stále zahrnován anonymními pohrůžkami násilím a smrtí,“ uzavřel s poděkováním Bangovi za příklad a povzbuzení.
 
Původní text ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…