Cena léků, jejich dostupnost i zdržování vstupu nových léčiv na trh. O tom všem dnes u Jílkové

27.10.2016 16:37

Užíváte léky? Trápí vás jejich vysoké ceny? Pak vás možná bude zajímat čtvrteční pořad Máte slovo moderátorky Michaely Jílkové, která v půl desáté večer v České televizi osloví své hosty a bude žádat jasné odpovědi, co mají dělat lidé, jejichž život závisí na dostupnosti léků.

Cena léků, jejich dostupnost i zdržování vstupu nových léčiv na trh. O tom všem dnes u Jílkové
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Pořad Máte slovo s moderátorkou Michaelou Jílkovou

V pořadu Máte slovo se bude i tento čtvrtek řešit zásadní téma. Pro každého z nás totiž není nic důležitějšího než zdraví. Pokud se nám ho nedostává a trápí nás různé nemoci, musíme se obrátit na lékaře, jenž nám často předepíše různé léky, které prodlužují život. Máme však vůbec možnost obrátit se na někoho, pokud jsou ceny léků pro některé občany příliš vysoké? Bohužel se může také stát, že se občan stane obětí záměny léčiv. Dovolá se pak člověk pomoci, pokud záměna není fatální?

O těchto otázkách budou ve čtvrtek večer hovořit Martin Mátl z České asociace farmaceutických firem, Michal Krejsta z Asociace velkodistributorů léčiv, ale i paní Pavlína Sluková, pacientka z Mladé Boleslavi. Slovo dostane i Marek Hampel, majitel lékárny v Hlučíně, člen Grémia majitelů lékáren. Promluví také ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv Zdeněk Blahuta.

„Již v minulosti se naši pacienti setkávali s nedostatkem konkrétních léků v našich lékárnách a dokonce i s jejich záměnou. Každý rok se z ČR vyvezou léky za několik miliard korun a trend vývozu narůstá. Především na nedostupnost některých přípravků reaguje pozměňovací návrh novely zákona o léčivech, kterou připravují poslanci z výboru pro zdravotnictví. Jejich cílem je omezit vývoz léčiv za hranice a také snížit cenu léků u nás. Podle výrobců, distributorů i lékárníků ale půjde o zcela opačný efekt, který může přinést velké výpadky v dodávkách, a také hrozí zdržení procesu při uvedení nových potřebných léčiv na trh,“ píše k pořadu veřejnoprávní televize.

Případné výpadky léků by nejvíce ohrozily diabetiky či pacienty s rakovinou. Mají se tedy tito lidé opravdu čeho bát, nebo k výpadkům nedojde?

Pořad Máte slovo můžete sledovat dnes na programu ČT1 ve 21:30.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…