Cena másla láme rekordy. Po Vánocích poklesne, myslí si ministr Jurečka

15.09.2017 19:12

O dvojí kvalitě potravin i o cenách másla hovořil s moderátorkou Světlanou Witowskou ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) v pořadu Interview ČT24.

Cena másla láme rekordy. Po Vánocích poklesne, myslí si ministr Jurečka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marian Jurečka

Prvním problémem, o němž Jurečka hovořil, byla dvojí kvalita potravin. „Určitě budeme jako ministerstvo v tomto testování pokračovat,“ zmínil Jurečka. Nyní je podle něj důležité, aby eurokomisařka Věra Jourová (ANO) co nejdříve zapůsobila ke zpřesnění dané legislativy. „Jsme připraveni jednat, že uděláme nějaký společný zásah. Ale bez toho, že nám paní eurokomisařka pomůže, se neobejdeme,“ dodal.

„Od roku 2015 jsem dělal maximum pro to, abych všechny přesvědčil, že to je důležité téma,“ sdělil k tomu Jurečka. Až nyní však připustil šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker, že je to vskutku důležité téma. Před europoslanci ve Štrasburku sdělil, že Češi musí mít v čokoládě stejně kakaa jako každý jiný v EU. Praxe dvojí kvality potravin není podle Junckera v EU přípustná.

Jurečka sám, když chodí nakupovat, tak jej podle jeho slov zajímá kvalita a původ výrobku. Cena jej podle jeho slov zajímá až ve třetí řadě. „Dlouhodobě se spíše orientuji na to, abychom nakupovali od regionálních výrobců. Cena je v zásadě srovnatelná, když jdete do obchodu,“ zmínil Jurečka a propagoval regionální potraviny. „Česká vlajka, logo Regionální potraviny nebo Klasa. A s tím chodit nakupovat,“ dodal.

Řeč pak přišla i na enormně drahé máslo. „Zde je souběh mnoha faktorů. Před dvěma lety skončil režim mléčných kvót, které regulovaly nabídku a poptávku. To skončilo, do toho přišly ruské sankce. Nyní se projevilo to, že Čína zvýšila poptávku o mléčné výrobky. Do toho se nám promítlo také období letních měsíců, kdy z mléka krav se vyrobí méně produktů. Všechny tyto věci do sebe v tuto chvíli zapadají,“ dodal s tím, že výkupní cena mléka se však zase tak nemění. 

„Předpokládám, že v zimních měsících cena másla poklesne,“ zmínil Jurečka. Obchodníci se podle něj nyní snaží spekulovat a uměle tu cenu másla dostat do vysokých hladin a udržet tuto hladinu do Vánoc. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

19:45 „Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

Láska je jako mír, musíme za ni bojovat, prohlásil slovenský premiér Robert Fico (Směr) na bratislav…