Cena nejvýhodnější stravenky příští rok vzroste na 131 korun

31.12.2019 12:51

Cena daňově nejvýhodnější stravenky pro zaměstnance i zaměstnavatele od příštího roku vzroste o osm korun na 131 korun. V tiskové zprávě to dnes uvedla společnost Sodexo Benefity, která nabízí firmám služby v zaměstnaneckých benefitech, napsala ČTK.

Cena nejvýhodnější stravenky příští rok vzroste na 131 korun
Foto: Markéta Vančová
Popisek: Stravenky - ilustrační foto

Cena průměrného oběda podle firmy činí 127 korun, a hodnota daňově nejvýhodnější stravenky tak kopíruje reálnou situaci na trhu.

Při optimální hodnotě stravovacího kuponu si může zaměstnavatel odečíst na daních nejvyšší sumu. Zaměstnanec zároveň dostane nejvyšší hodnotu stravenky s nejnižším doplatkem. Stravenky dostává kolem 1,3 milionu Čechů.

Nejvýhodnější hodnota stravenky se odvozuje od hodnoty stravného na pracovních cestách, která byla pro příští rok stanovena na 103 korun za den. Výše odečitatelné položky se pak vypočítává jako 70 procent z hodnoty stravného na pracovních cestách. Podle zákona může zaměstnavatel uhradit pracovníkovi maximálně 55 procent z ceny jedné stravenky.

„Zaměstnancům se stravenka vyplatí víc než příspěvek ke mzdě, který by musel být zdaněn,“ uvedl marketingový manažer pro stravenky ze společnosti Sodexo Benefity Jan Matoušek.

Ministerstvo financí ovšem od roku 2021 chystá zavedení tzv. stravenkového paušálu, který by byl alternativou stravenkám a podnikovému stravování. Daňové zvýhodnění paušálu by podle MF mělo zůstat stejné jako u stravenek. Zaměstnanci by částku měli dostávat vyúčtovanou samostatně, protože by neměla na rozdíl od mzdy podléhat povinným odvodům a daním.

S návrhem MF nesouhlasí například odboráři nebo například Asociace provozovatelů poukázkových systémů. Naopak po změně současného systému podle ministerstva už dlouho volají provozovatelé hospod a restaurací, kteří platí na úkor své marže provize stravenkářským společnostem. Návrh MF má také podporu Asociace hotelů a restaurací ČR a Asociace českého tradičního obchodu.

  2017 2018 2019 2020
Horní hranice sazby stravného pro státní správu(pracovní cesta v délce 5-12 hodin) 86,00 Kč 93,00 Kč 97,00 Kč 103,00 Kč
Maximální daňově uznatelná výše příspěvku zaměstnavatele na stravování (70 % stravného) 60,20 Kč 65,10 Kč 67,90 Kč 72,10 Kč
Daňově optimální hodnota stravenky pro daný rok(55 % hodnoty hradí zaměstnavatel, 45 % hradí zaměstnanec) 109,45 Kč 118,36 Kč 123,00 Kč 131,09 Kč

Zdroj: Sodexo Benefity

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…