Cenu Ústavu pro studium totalitních režimů dostane dvanáct lidí z Česka i zahraničí

06.11.2018 20:29

Cenu Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) za svobodu, demokracii a lidská práva letos obdrží 12 lidí, kteří se nebáli vystupovat proti nedemokratickým režimům či přispěli k lepšímu poznání naší nedávné historie. ÚSTR to uvedl v dnešní tiskové zprávě. Slavnostní ceremoniál se uskuteční v pondělí 12. listopadu ve Valdštejnském paláci.

Cenu Ústavu pro studium totalitních režimů dostane dvanáct lidí z Česka i zahraničí
Foto: ustrcr.cz
Popisek: Ústav pro studium totalitních režimů ČR

ÚSTR uděluje každoročně ceny ve třech kategoriích: za statečné občanské postoje v době nacistické okupace a komunistické diktatury, za mimořádný přínos k reflexi novodobých dějin a za následováníhodné počiny při hájení principů demokracie, svobody a lidských práv.

V poslední zmíněné kategorii ÚSTR ocení ruského disidenta, novináře a obránce lidských práv Alexandra Podrabinka, který v 70. letech v knize poukázal na psychiatrické násilí v Sovětském svazu. Za své aktivity byl odsouzen k vyhnanství na Sibiři a později uvězněn. Od konce 80. let působí jako novinář.

Cenu v téže oblasti obdrží také Bulhaři Alexandr Dimitrov, Eduard Genov (in memoriam) a Valentin Radev (in memoriam), kteří jakožto studenti Sofijské univerzity protestovali na podzim 1968 proti okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy. Všichni tři byli za své jednání vyloučeni z univerzity a později uvězněni.

Cenu Václava Bendy za statečné občanské postoje v době nacistické okupace a komunistické diktatury získají Zdeněk Mandrholec, Daňa Horáková, Ivan Kožíšek, Helena Steblová a Bernard Papánek. Steblová například za druhé světové války za pomoc partyzánům zaplatila uvězněním v koncentračním táboře Ravensbrück.

Za mimořádný přínos k reflexi novodobých dějin budou oceněni zakladatel občanského sdružení Paměť Miroslav Kasáček, Zdeněk Procházka, jenž dokumentuje zaniklé obce v pohraničí, a autorka dokumentů o obětech komunistické diktatury Kristina Vlachová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…