Ceny ropy: Dobré zprávy pro Rusko, horší pro USA

16.02.2016 13:00

Saúdská Arábie a Rusko se podle informací zpravodajského serveru Bloomberg dohodly na tom, že nebudou zvyšovat svoji produkci ropy. Představitelé obou zemí se na tom dohodli při společném jednání v Kataru.

Ceny ropy: Dobré zprávy pro Rusko, horší pro USA
Foto: Archiv
Popisek: Ropný vrt

Jak ovšem uvedl saúdský ministr ropného průmyslu Ali Al-Naimi, tak by mělo zmrazení ropné produkce na lednové úrovni proběhnout „přiměřeným způsobem“, aby byla i nadále uspokojována poptávka zákazníků. „Zmrazení produkce ropy sice nebude znamenat okamžitou změnu, ale zcela jistě se promítne do oživení cen na světových trzích ve druhém pololetí letošního roku,“ cituje Bloomberg vyjádření Oliviera Jakoba ze společnosti Petromatrix GmbH.

Bloomberg konstatuje, že po oznámení dohody mezi Moskvu a Rijádem se zvýšila cena ropy typu Brent, která se těží zejména v Severním moři, na londýnské burze o 2,4 % na 34,20 dolarů za barel. „Mezinárodní energetická agentura uvádí, že Saúdská Arábie vyprodukovala v lednu 10,2 milionů barelů denně, což bylo o 300 000 více než při maximu vloni v červnu. Rusko za stejné období vyprodukovalo 10,9 milionů barelů,“ doplňuje Bloomberg.

Celý text v angličtině je ZDE

Plnění dohody mezi Moskvou a Rijádem bude monitorovat Katar, jak uvedl ministr energetiky země Mohammad bin Saleh al-Sada. „Nízké ceny ropy nebyly dobré pro celý svět,“ cituje Bloomberg vyjádření katarského ministra na tiskové konferenci a dodává, že ceny ropy se nyní pohybují 70 % pod úrovní svého vrcholu z roku 2014. Nabídka aktuálně převyšuje poptávku a rekordní zásoby ropy se i nadále dle informací Goldman Sachs Group zvyšují, píše Bloomberg.

Zatímco ruský prezident Vladimir Puitn je s dohodou očividně spokojen, z Ruska zaznívají i pochybovačné hlasy. Například šéf největšího světového producenta ropy Rosněfť Igor Sečin vyjádřil o snižování produkce ropy značné pochybnosti. „Řekněte mi, kdo přesně bude výrobu snižovat? Bude to Saúdská Arábie? Bude to Írán? Bude to Mexiko? Bude to Brazílie? Který z těchto států se k tomuto kroku opravdu odhodlá? My chceme dodávky na naše tradiční trhy i nadále zachovat a budeme se o ně dále ucházet v konkurenčním boji,“ uvedl dle zpravodajské televize RT Sečin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…