Cenzor Dienstbier vyhrožuje trestním zákoníkem, a ČT ustřihává prezidenta. Petr Žantovský po tomto týdnu zjišťuje, jak se odhlásit z řad koncesionářů

06.08.2016 7:24

TÝDEN V MÉDIÍCH Za nesmyslné považuje Petr Žantovský výzvy médiím, aby v plné šíři nereferovala o hrůzách spojených s terorismem, stejně jako doporučení začít užívat místo označení stoupenci tzv. Islámského státu označení skupina frustrantů. Ve svém pravidelném zamyšlení se pozastavuje také nad tím, proč lidem, co hlasitě volají po svobodě pro média, nevadí pokus ministra Jiřího Dienstbiera zamezit svobodnému vyjadřování na Facebooku. A nemůže pominout ani to, že pro Českou televizi jsou důležitější informace o kotlíkových dotacích než o zásadním vyjádření prezidenta.

Cenzor Dienstbier vyhrožuje trestním zákoníkem, a ČT ustřihává prezidenta. Petr Žantovský po tomto týdnu zjišťuje, jak se odhlásit z řad koncesionářů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Žantovský

Měly by z médií zmizet podrobnosti o teroristických útocích? „Jak uvedly úterní Novinky.cz, odborníci na psychopatologii i na média doporučují novinářům, aby se zdrželi zobrazování podrobností o teroristických činech. Psychopatolog Andrej Drbohlav tvrdí, že u masových vražd funguje fenomén nápodoby. Příkladem je podle něj situace v Číně, kde se ještě před deseti lety nesmělo o podobných činech informovat. Poté se ovšem situace uvolnila a počet masových vražd inspirovaných jinými hrůznými činy roste. Mediální odborník Tomáš Trampota si zase myslí, že hlavním motivem teroristických činů je získat co největší mediální pokrytí a šířit tak strach. Proto by se jim v tom mělo zabránit,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský na úvod svého pravidelného zamyšlením nad uplynulým týdnem v médiích.

Podle psychopatologa Andreje Drbohlava je jedno, jaký motiv měl útočník. „Tedy jestli vraždil ve jménu nějaké ideologie, nebo zda ho k tomu přivedla dlouhodobá osobní frustrace. Podstatné podle něj je, aby se k publiku nedostaly detaily útoku. Například kde si pachatel obstaral zbraň, na jakém e-shopu si koupil střelivo a další podrobnosti, které mohou mít až návodný charakter. Trampota doslova řekl: ‚Kumulativní důsledek medializace více takovýchto činů v kratším časovém horizontu, jako jsme zaznamenali v posledních týdnech v případech Německa či Francie, má zásadní vliv na veřejné mínění, šíření strachu a také šíření radikalizace společnosti‘,“ cituje mediální analytik.

Anketa

Na hranice bych v souvislosti s migranty poslal/a nebo postavil/a

73%
23%
hlasovalo: 15380 lidí

Mlčení mainstreamových médií nepomůže

Připomíná také, že už minulou středu elitní francouzský deník Le Monde oznámil, že nebude zveřejňovat fotografie teroristů. „V redakčním textu dále stojí, že nebudou dělat reklamu radikálnímu hnutí Islámský stát a rozhodně nebudou nástrojem oslavování teroristů. Právě omezení informování o tzv. Islámském státu je podle Trampoty možným řešením. A tento odborník dále dodal – a myslel to zřejmě vážně – že by možná bylo funkční namísto označení stoupenci tzv. Islámského státu začít užívat označení ‚skupina frustrantů‘ nebo ‚skupina frustrovaných idiotů‘. Tomu se v normální společnosti říká vyhánění čerta ďáblem,“ upozorňuje Petr Žantovský.

Nepochybuje o tom, že by to nic dobrého nepřineslo. „Nebudeme referovat v plné šíři o hrůzách spojených s terorismem. Dobrá, a co získáme? Jen neinformovanou masu jako za komunismu, kdy se nesměli v médiích ukazovat vozíčkáři, protože přece ‚každý občan socialismu je dokonalý‘? Ne, to už dnes nejde. Bude to jen horší. To všechno, co zamlčí mainstreamová média, si ten, kdo chce, najde v médiích internetových, ale v mnohokrát nafouklejší a předimenzovanější podobě. Navíc si každý řekne: jestliže nám to mainstreamová média zatajují, tak v tom bude ještě něco víc, co nesmíme vědět. A to je živná půda pro růst konspiračních teorií,“ tvrdí mediální odborník.

Věci nenazýváme pravými jmény, některé raději vůbec nevyslovujeme

Vždyť pravým otcem i matkou konspirace je lež nebo mlčení mainstreamových médií. „Tam, kde se říká celá pravda, není třeba konstruovat nějaké teorie a vymýšlet si – třeba i neexistující – pozadí. Ukazuje to zase a jen na to, jak mizerně je na tom naše dnešní demokracie, když nejen že nedokáže z důvodu politické korektnosti označovat věci pravými jmény, ale dokonce se bojí některé věci vůbec vyslovovat. To je ovšem přesně voda na mlýn islamistů a teroristů. Čím více mlhy a nejasnosti kolem nich bude šířit oficiální mediální sféra, tím větší strach budou lidem nahánět. To jsou naši teoretikové kdečeho tak slepí, že tuto prostou pravdu nevidí?“ ptá se Petr Žantovský.

Pro druhé téma ho inspiroval ekonom a vysokoškolský učitel Radim Valenčík, jenž na své webové stránce upozornil na text z facebookového profilu ministra pro lidská práva a rovné příležitosti Jiřího Dienstbiera. „Jedna ‚postfašistická‘ stranička na mě podala trestní oznámení, prý za pokus o omezování svobody slova. Ano, se zástupci Facebooku jsme jednali a shodli jsme se, že pro obě strany je šíření nenávisti na sociálních sítích nepřijatelné. Nešlo o moji snahu cenzurovat obsah na síti provozované Facebookem zřejmě na serverech někde v Americe (nereálnost je každému příčetnému zřejmá), ale o spolupráci při identifikaci nenávistného obsahu,“ napsal ministr bez portfeje.

Ministr pro lidská práva nazývá parlamentní Úsvit postfašistickou stranou

Ve vysvětlování svých kroků pak Jiří Dienstbier ještě pokračoval těmito slovy: „Pro extremisty všeho druhu (docent Valenčík zde zdůrazňuje slova ‚všeho druhu‘, protože ta v sobě obsahují to skryté riziko záměrů Jiřího Dienstbiera) je asi těžko snesitelné, že i svoboda slova má své limity, např. nemožnost šířit nenávist proti různě definovaným skupinám osob, a že některé nenávistné projevy jsou i sankcionovány českým trestním právem na základě naší společné evropské historické zkušenosti. A také proto podobná jednání proběhla i v dalších evropských zemích.“

„Páně ministrovo fejsbůčkové coming out skrývá hned několik záludností. Předně: ona ‚postfašistická‘ strana má být Úsvit. Pokud se nepletu, je to strana parlamentní a o fašismu v jejím programu a činnosti nenajdete stopy. Myslím, že by pan ministr měl oprášit školní vědomosti, má-li ještě nějaké. Fašismus je původně vyloženě levicové hnutí, které vzniklo po první světové válce v Itálii a mimo jiné typickými rysy fašistických ideologií jsou zejména rovnostářský kolektivismus … kult modernity, mládí a síly, jakož i silná ekonomická role státu chápaného korporativisticky, v němž soukromé vlastnictví musí sloužit kolektivnímu prospěchu,“ připomíná pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

Dienstbierova popularita se v diskusích na internetu blíží bodu mrazu

Nevšiml si přitom nikdy v programu či projevech Úsvitu, že by akcentoval roli státu v ekonomice, rovnostářství, kolektivismus či modernitu. „To jsou atributy, které najdeme mnohem spíše v ideologii a rétorice ČSSD, tedy strany, za kterou ministruje právě Dienstbier. Čili se zde jedná o docela zdařilou vlastní branku,“ upozorňuje mediální analytik s tím, že Úsvitu šlo podaným trestním oznámením o to, že se Jiří Dienstbier pokoušel prostřednictvím Facebooku cenzurovat zdejší internetové komunikační prostředí. Důvod, proč se o to ministr bez portfeje pokusil, je zřejmý.

„Dienstbier není právě Mirkem Dušínem webových diskusí, jeho popularita v této komunitě je spíše blízka mrazu než tropické teplotě. Místo, aby se zamyslel, zda si za to náhodou svými slovy a činy nemůže sám, jedná po vzoru všech autoritářů, co jich dějiny nosily: pokouší se zamezit svobodnému vyjadřování. A když to nesvede sám, nějakým ministerským výnosem třeba, snaží se do toho zapojit firmu, která tu diskusní platformu provozuje, tedy Facebook. Jednal s ní o tom, jak ‚bojovat proti nenávistným projevům na sociální síti‘. Setkání se kromě něj zúčastnili zástupci iniciativy HateFree nebo Romea. Společnost Facebook nakonec odmítla přistoupit na to, aby osoba placená z externích či národních zdrojů administrovala nevhodné příspěvky,“ konstatuje Petr Žantovský.

Volají po svobodě médií, ale k pokusu o cenzuru na Facebooku mlčí  

Za smutné považuje, že cenzuru musí českému ministrovi rozmlouvat americký kapitalista. „A ještě smutnější je, že se proti Dienstbierovým snahám neozvali všichni ti, kdo tam vehementně prosazují ‚svobodu médiím‘. Protože i na jejich hlavy může jednou podobný Damoklův meč dopadnout, až se jejich slova a činy znelíbí někomu, kdo bude držet prst na tlačítku on/off. Vysvětlení je zde: buď jsou tyto organizace tak hloupé, že si to neuvědomují, nebo naopak jsou součástí Dienstbierova tažení proti svobodě slova. Pak by si ale měly poněkud změnit název. Stačila by dvě písmena. Což takhle ‚Nesvobodu médiím‘? Pak by se ale úplně stejně měla přejmenovat páně ministrova portfej. Třeba ‚pro lidské bezpráví‘? Nebo ‚pro práva a svobody jen pro někoho‘. Aspoň bychom všichni dobře věděli, na čem jsme,“ poznamenává mediální odborník.

Závěrem nemůže ani dnes opomenout nesmrtelné výkony České televize, tentokrát si vybral dva z úterních Událostí. „Nejprve nám ČT předvedla, jakou důležitost vkládá do které informace a události. Prohlášení prezidenta Zemana o tom, že by k nám neměli být přijímáni vůbec žádní migranti z Turecka – což, jak každý uzná, je prohlášení dosti zásadní, zejména vyřkne-li ho hlava členského státu EU, jehož premiér v pokleku přijímá milodary v podobě migračních kvót od bruselské vrchnosti, tedy jde o docela hrozivou vnitropolitickou rozepři, mimo jiné – věnovala ČT pár vteřin. Dalších asi deset sekund pustila do vysílání prezidentova spolupracovníka Hynka Kmoníčka, jehož slova ustřihla právě v okamžiku, kdy se chystal říci to podstatné, totiž zdůvodnění prezidentova námětu,“ říká pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

Kotlíkové dotace jsou pro ČT důležitější než zásadní vyjádření prezidenta

Tuto stručnost by podle něj divák jistě pochopil, kdyby následovala, dejme tomu, pětiminutová reportáž o tom, že Katalánci vyhlásili válku Madridu nebo že zkrachovala eurozóna. „Ostatně k obojímu je blízko, tak by nebylo divu. Ale to ne. ČT za mnohem podstatnější než zahraničněpolitické výroky prezidenta s vnitropolitickými důsledky považuje reportáž o kotlíkových dotacích a o výrobě jakýchsi kotlů kdesi. Nechť se na mne výrobci kotlů a příjemci dotací nezlobí, ale jejich ‚téma‘ bylo Českou televizí traktováno zhruba šestinásobně déle než celá hlava státu i s migranty. A další zhruba tři minuty věnovala Česká televize výměně jakýchsi vysokoproudých stožárů kdesi, protože ty staré už se rozpadají. Inu, taky důležité, že…“ žasne mediální analytik.

Česká televize to navíc v nejlepších tradicích Československé televize z dob normalizace doprovází „půvabnými“ reportážními vsuvkami typu: „Pracuje na tom pan František Jouda, zkušený pracovník, který k tomu říká: ‚Už bylo nutný je vyměnit, protože už se rozpadaly (ty stožáry)‘, případně ‚Jak nám řekla paní Vocásková z ústředí výrobny kotlů, v letošním roce bude překročen plán výroby kotlů a bude jich dodáno na trh tolik a tolik‘…“. „Člověk už čekal jen informace o stachanovských závazcích a slibech věrnosti vládnoucí straně při plnění závěrů jejího posledního sjezdu. Inu, Česká televize dělá opravdu vše po to, aby vyjádřila svou nechuť k hlavě státu. Dělá to však způsobem, který není ani chytrý, ani vtipný. A navíc za naše peníze. Jak dlouho ještě?“ zajímá se Petr Žantovský.

Žádný specifický evropský islám vzniknout nemůže

A nabízí druhý highlight z dílny České televize: „Francie hledá model evropského islámu, který bude kompatibilní s evropskými hodnotami“, míněno po islamisticky motivované vraždě kněze. „To je samozřejmě nesmysl jako dům. Jednak žádný specifický ‚evropský islám‘ vzniknout nemůže, protože víra v islám je podmíněna dodržováním práva šaría, a to je v přímém rozporu s evropskými hodnotami a způsoby jejich prosazování. Ale i kdyby, pak ti, kdo by měli nějakou takovou formu své náboženské realizace hledat, by měli být muslimové, nikoli Francie. To je opět ta typická socialistická představa ‚poručíme větru dešti‘,“ myslí si mediální odborník.

Podobné záměry jsou zcela postavené na hlavu. „Francie bude hledat, Francie najde, Francie zařídí, Francie zaplatí … a muslimové mezitím budou dál vraždit francouzské katolíky. Mimochodem, proč by ale muslimové nějakou ‚novou formu‘ svého bytí měli hledat? Ta jejich jim dostatečně vyhovuje. Víra jim dává přesvědčení o tom, že jsou vyvolení a že mohou cokoli, kdekoli a za jakoukoli cenu. Naopak, sami islamisté, ti úplně otevření, bojující pod černou vlajkou IS, otevřeně odmítají výroky o tom, že by byl islám náboženstvím míru a tolerance, jak občas zaznívá z úst některých muslimských duchovních a západních představitelů,“ poukazuje Petr Žantovský.

Ani elementární analýzu francouzské lži veřejnoprávní televize nenabídla

Nemůže se proto zbavit dojmu, že nám tady někdo hodně usilovně lže. „Francouzská vrchnost se snaží světu namluvit, že zvládne muslimy, což se jí nemůže povést, jako se německé elitě nepovedlo zvládnout nacisty, a Česká televize není schopna nebo ochotna či obojí tuto francouzskou lež podrobit alespoň elementární věcné analýze, a tak demaskovat její lživost a nebezpečnost. Proč to činí, nevím, ale činí to za moje peníze, a já už toho mám doopravdy dost. Kdybych si nepřipravoval týden co týden mediální zamyšlení, v nichž ČT nemohu opomenout, a tedy musím znát její vysílání, věřte, že bych byl první, kdo se odhlásil z řad koncesionářů. A jistě nejsem sám,“ dodává mediální analytik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…