Cenzura internetu hrozí více, než si myslíme. A teď ji podpořil i Ústavní soud, varuje právník

22.02.2017 21:05

Ústavní soud odmítl stížnost skupiny jednadvaceti senátorů na zákon o regulaci hazardu na internetu. Ústavní senátoři mají za to, že nám nehrozí rozmach cenzury internetu pod záminkou boje proti nelegálnímu hazardu. Právník Zdeněk Kučera však v rozhovoru pro server Aktuálně.cz vysvětluje, že nám cenzura internetu „ve jménu dobra“ opravdu hrozí.

Cenzura internetu hrozí více, než si myslíme. A teď ji podpořil i Ústavní soud, varuje právník
Foto: Hans Štembera
Popisek: Klávesnice

O blokování internetových stránek s nelegálním hazardem nebude rozhodovat soud, ale úředníci. V tom tkví velká změna, která nás čeká. Segment hazardních her na internetu je relativně malý, ale Ústavní soud ČR podle Kučery otevřel Pandořinu skříňku pro blokování dalších stránek v budoucnu.

„Ukazuje nový směr, jakým budou moci orgány státní správy postupovat směrem k blokování. Nebezpečně to otevírá Pandořinu skříňku, protože segment hazardních her je poměrně malý. Zasáhne pár desítek firem. Existují ale segmenty, které mohou volat po obdobné regulaci a jsou mnohem větší. Typicky by mohlo jít o držitele autorských a průmyslových práv,“ varuje právník.

Celý rozhovor naleznete zde.

Na segment autorských práv už se zaměřila např. Itálie a Kučera to považuje za velmi nebezpečné. Měli bychom si prý velmi rozmyslet, jestli se vydáme stejnou cestou. Pokud v budoucnu chceme regulovat internet kvůli autorským právům, měli bychom to dělat podstatně lépe, než jak to předpokládá současný zákon o regulaci hazardu.

„Na soudech pracují erudovaní odborníci, existuje propracovaný proces dokazování či znaleckých posudků. Ve správním řízení ale bude rozhodovat v zásadě úředník, který může být ovlivněn určitým trendem. Navíc je otázka, zdali takový úředník může v rámci správního uvážení tuto otázku v rámci své odbornosti bez širší diskuse rozhodnout,“ upozorňuje Kučera.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…