Cenzura internetu v Čechách: Tohle už nelze trpět, zaznělo s výzvou, abychom bojovali

02.11.2017 11:00

Radní pro školství za ODS na Praze 4 Jaroslav Míth napsal pro server NeviditelnýPes.cz svůj komentář ohledně drsné cenzury na Facebooku. Sociální sítě se podle něj sice tváří jako veřejná platforma zadarmo, ale není to tak.

Cenzura internetu v Čechách: Tohle už nelze trpět, zaznělo s výzvou, abychom bojovali
Foto: Hans Štembera
Popisek: Klávesnice

Sociální sítě jsou podle Mítha privátním majetkem nesoucím majitelům obří zisky z využívání našich dat. „A tyto sociální sítě začaly uplatňovat cenzuru. Často i po určité podivné dohodě s některými vládami a Evropskou komisí, ale pořád na bázi ‚je to náš majetek, tak si můžeme blokovat a mazat, co chceme‘,“ popsal Míth.

Pozastavil se následně nad tím, že Facebook zablokoval advokátku Kláru Samkovou pro šíření rasismu. „Doktorku Samkovou můžeme považovat za osobu tak trochu histriónské povahy, ale označit zrovna ji za rasistku hodnou zablokování je příliš. Proto bychom se měli více zajímat o to, jak tyto korporace vlastně cenzuru provádějí. A zjistíme, že většinově na cenzurování a blokování spolupracují s různými pochybnými samozvanými neziskovými organizacemi a že jejich cenzurní činnost je politicky výrazně vychýlena jedním směrem,“ sdělil Míth.

Anketa

Jak dlouho byste Andreji Babišovi dovolili vládnout bez důvěry sněmovny?

hlasovalo: 13063 lidí

Původní text ZDE

Jak dodává, míru svobody projevu vymezuje naše Ústava, případně judikatura Evropského soudu pro lidská práva. Cenzura nad rámec těchto hranic je podle něj nepřípustná. „Nelze tedy trpět ani situaci, kdy u nás Facebook a jiné korporace tuto svobodu oklešťují. Je to obdobné, jako není možné například prodávat dopisní papíry, které by samy rozeznaly napsání názoru nepříjemného čínské vládě a samy se vzňaly. Stejně tak nesmíme připustit, aby Facebook uváděl na trh produkt, který nerespektuje dané právní meze svobody a určité názory vyřazuje z veřejného prostoru jen na základě politického klíče nějaké neziskovky,“ sdělil závěrem Míth s tím, že takovéto omezení veřejné diskuze nesmí svobodná země na svém území tolerovat a není možné, aby se těchto nadnárodních korporací bála. 

Míthova slova de facto potvrzuje agentura AP, jež včera přišla se zprávou, že Facebook, Twitter, YouTube a Microsoft odsouhlasily kodex Evropské unie, podle nějž se má tzv. nenávistný projev na internetu v Evropě odstranit do 24 hodin. Jak je však uváděno, administrátoři často nedokážou posoudit, co je a co není legální. A právě v této souvislosti přiznávají spolupráci s občanskými organizacemi.

Advokátka a aktivistka Klára Samková se proti svému zablokování samozřejmě rovněž ozvala. Napsala podrobný dopis zakladateli společnosti Facebook Marku Zuckerbergovi, mimořádně mladému a vlivnému miliardáři z USA. V dopise se nejen ohrazuje proti nařčení z rasismu, ale vyčítá Zuckerbergovi, jak se Facebook chová k tisícům českých občanů, kterým též blokuje jejich profily.

Více ZDE

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…