Cenzura kvůli migraci. Strhující odhalení o společnosti Facebook

19.05.2016 14:24

V průběhu uplynulého týdne se začaly na internetu šířit zprávy o tom, že Facebook „cenzuruje zprávy na základě své politické ideologie“, píše se na serveru breitbart.com. V současné době se prý jeho zakladatel Mark Zuckerberg snaží prosadit nový imigrační zákon, který by mu umožnil pro své aktivity využívat ještě více levné pracovní síly ze zemí třetího světa. Z toho důvodu Facebook údajně blokuje články, jejichž obsah zákon kritizuje.

Cenzura kvůli migraci. Strhující odhalení o společnosti Facebook
Foto: pixabay.com
Popisek: Svoboda - ilustrační foto

„Z těchto nařčení vyvstává celá řada otázek spojených s novým mediálním prostorem, ve kterém mají mezinárodní korporace ohromnou moc nad přístupem lidí k informacím a nad jejich vnímáním světového dění, a na druhou stranu lobují za kontroverzní zákon, který by jim zvýšil zisky na úkor těch samých lidí, kteří využívají jejich služby,“ uvádí server breitbart.com.

O nelegálních praktikách Facebooku se vyjádřil spoluzakladatel skupiny 100 % Fed Up Patty McMurray. „Ta cenzura se týká převážně imigrace. V momentu, kdy jsme začali pokrývat imigrační témata, například tím, že jsme zveřejňovali studie organizace Refugee Resettlement Watch, znenadání se naše sledovanost drasticky snížila. Nedokázali jsme pochopit, proč se najednou naše Facebookové stránky začaly hroutit,“ vysvětlil.

„Obvyklý operační mód Facebooku spočívá v blokování zpráv šířených skupinami vystupujícími proti imigraci, a to takovým způsobem, že to nejsou ani schopné zaznamenat,“ poznamenal zakladatel skupiny „Amerika pro legální imigraci“ William Gheen.

V srpnu loňského roku Facebook prý zakázal šíření čtyř výzkumů, které poukazovaly na dopad masové migrace na americký pracovní trh a mzdy. Všechny analýzy byly vypracovány Centrem pro imigrační studia. „Je velmi znepokojující, že Facebook, veden proimigračním Markem Zuckerbergem, zakázal distribuci našich čtyř výzkumů o spojení mezi imigrací a amerických pracovním trhem,“ napsali z Centra pro imigrační studia v té době.

Poté, co byl případ prošetřován, vedení Facebooku prohlásilo, že šlo o „chybu“ a slíbili, že jí napraví. Zaměstnance nevládní výzkumné organizace to ovšem moc neuspokojilo, jelikož „Facebook stále přímo neodpověděl na otázky Centra pro imigrační studia o tom, proč byly jejich analýzy označeny za ‚škodlivé‘ a byly zablokovány“.

Zakladatel Facebooku a miliardář Mark Zuckerberg stojí v čele koalice s názvem FWD.us, která se snaží přesvědčit Kongres, aby zvýšil počet levné pracovní síly přijíždějící do Spojených států. Do této skupiny patří mnoho investorů a ředitelů firem jako Microsoft, Google a ostatních společností, které by z podobného kroku mohly velmi profitovat.

V roce 2012 byla zveřejněna zpráva o tom, že Facebook využívá služeb kontraktora, který s „týmem čítajícím okolo 50 lidí z celého třetího světa – Mexiko, Turecko, Indie a Filipíny – pracuje na monitoringu obsahu Facebooku“. Jeden z těchto pracovníků, Maročan pracující pro Facebook, před nedávnou dobou otevřeně promluvil o tom, že za svou práci dostává dolar na hodinu a nařknul Facebook z toho, že „exploatuje třetí svět“.

Vedení Facebooku bylo již několikráte otázáno na téma využívání externího kontraktora pro monitoring svého obsahu. Otázky ovšem nikdy zodpovězeny nebyly. V minulosti Facebook odmítl poskytnout komentář na toto téma mnohým velkým médiím, například Wired Magazine, New York Times nebo The Telegraph.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…