Cenzura v TV? Někdo se mstí Lipovské

11.09.2020 12:03

Křesťanská televize TV Noe, která nabízí mnoho zajímavých vzdělávacích pořadů, ze svého programu pravděpodobně vyřadila přednášku radní ČT, ekonomky Hany Lipovské z letošních Akademických týdnů s názvem Zavirovaná ekonomika a nahradila jí něčím jiným. Na skutečnost upozornila Zdeňka Rybová, vedoucí Linky pomoci provozované Hnutím Pro život ČR. „Pochopila jsem, že jeden z nových článků víry zní ‚Věřím v jednu Evropskou unii‘,“ píše ve své facebookové reakci Lipovská.

Cenzura v TV? Někdo se mstí Lipovské
Foto: archiv H. Lipovská
Popisek: Hana Lipovská

„Obvykle TV Noe nesleduji. Ale tohle signifikantní jednání stojí za povšimnutí. Na dnešní večer byla naplánovaná Noční univerzita s Hanou Lipovskou a její přednáškou z letošních Akademických týdnů s názvem Zavirovaná ekonomika. Je to jen pár desítek hodin, co se program Noční univerzity obsadil alternativním pořadem. A jen pár dnů poté, co pan biskup Holub veřejně pro Deník N označil nominaci Lipovské za ČBK do Rady ČT za chybu,“ napsala na svém facebooku Rybová.

„Zda se, že vir korektnosti zmutoval do nevídané podoby i pro média v církvi,“ usoudila dále Rybová, podle které Lipovská odvádí v Radě ČT skvělou práci. „Bohu i jí patří za to díky!“ doplnila.

Jak se vysílání pořadu na TV Noe v průběhu pár hodin změnilo Rybová doložila screeny z vysílacího programu. První z nich z nich ukazuje, že přednáčka Lipovské je skutečně zařazena na program v čase od 22.05 hodin. 

V druhém screenu toho samého programu o pár hodin později však už Lipovskou nahradil se svou přednáškou docent Jan Pokorný.

Anketa

Zeman a Babiš by měli zemřít, řekl Pavel Novotný. Je to na trestní stíhání?

89%
11%
hlasovalo: 37212 lidí
Členka Rady ČT se pak k celé záležitosti vyjadřila na svém facebooku.

„Pochopila jsem, že jeden z nových článků víry zní ‚Věřím v jednu Evropskou unii‘.“

„Osobně mě nepřekvapil zásah ‚cenzora‘, překvapilo mě spíše, že přednáška byla původně na program vůbec zařazena. Už delší dobu totiž vím od pracovníků TV Noe, že se mnou (údajně) točit nesmějí,“ uvedla ekonomka Lipovská.

Následně podotkla, že tato její přednáška by měla být volně k dispozici na YouTube, takže se dostane k širšímu obecenstvu.

Přesto považuje za zajímavé zjistit, zda byly skutečně tak ‚kontroverzní‘ konkrétní pasáže z ekonomické, nikoli politické, přednášky. A pokud ano, tak které. Nebo spíše k Unii místy dost kritické dotazy posluchačů. Nebo představoval problém pouze ona sama.

„Hloupé na tom je, že nově bude mít TV Noe zakázanou asi i Sv. otec Benedikt XVI.“

„Jeho kniha Evropa – Její základy dnes a zítra – se totiž nového Creda také příliš nedrží. Asi je nejvyšší čas začít shánět pokrývače,“ dodala Lipovská závěrem.

reklama

autor: nab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…