Cenzura z Chovancova úřadu, varoval před lidmi historik Vondruška. Kniha, kterou vydal, se snad ale ještě ke čtenářům dostane...

25.10.2016 20:02

REPORTÁŽ Vlastenectví není nacionalismus, ohradil se spisovatel a historik Vlastimil Vondruška na představení své nové knihy Breviář pozitivní anarchie proti těm, kteří matou veřejnost ztotožňováním obou významů. Jeho poslední dílo je vybočením z obvyklé tvorby, neboť je reakcí na uprchlickou krizi a na to, že se na cestě, kterou v posledním desetiletí kráčí evropská společnost, opakují fatální chyby našich předků. Úspěšný autor desítek historických románů se vyznal, že touto knížkou chce dát čtenářům naději.

Cenzura z Chovancova úřadu, varoval před lidmi historik Vondruška. Kniha, kterou vydal, se snad ale ještě ke čtenářům dostane...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Spisovatel Vlastimil Vondruška se svou novou knihou s názvem Breviář pozitivní anarchie

„Tenhle román je odbočením od mých obvyklých knížek. Ale chci dát svým čtenářům naději,“ prohlásil spisovatel a historik Vlastimil Vondruška, když v kavárně kina Lucerna v Praze představoval svoji nejnovější knížku Breviář pozitivní anarchie. Ta naděje spočívá i v tom, aby se k lidem dostávaly informace z více stran. Kdo jiný než spisovatelé a média by neměli mlčet k tomu, že od začátku příštího roku začne na ministerstvu vnitra fungovat nová organizační složka, která bude mít za úkol „bránit šíření nepravdivých nebo zavádějících informací a propagandy“, což je nutné vnímat jako pokračování v omezování osobních svobod občanů. „Je to krok k zavádění cenzury,“ varoval historik před tím, co bude znamenat nový útvar na ministerstvu Milana Chovance.

Nejčtenější autor v českých veřejných knihovnách ve své nové knize na základě faktů přesvědčivě dokazuje, že se na cestě, kterou v posledním desetiletí kráčí evropská společnost, opakují fatální chyby našich předků. Současní vládci podle něj činí mnohdy nesmyslné kroky. Naše momentální směřování podle autora rozhodně nevede do ráje, přesto tato kniha nešíří poplašné zprávy, ale je „pouze“ vynikající historickou analýzou. „Pléduji v knize i pro vlastenectví. Byl jsem osočen, že vlastenectví je nacionalismus. Tak to přece vůbec není. Nacionalismus je takový postoj, pokud národ opovrhuje jinými národy, povyšuje se nad ně nebo je neuznává,“ upozornil Vlastimil Vondruška.

Světlo na konci tunelu a střet ideologie s realitou

Vysvětlil také název knihy. „Breviář je církevní kniha modliteb, kterou by si měli věřící pořád číst, aby si upevnili svoji víru. Proto by si i tento breviář měli čtenáři číst opakovaně. Třeba to za deset let bude Korán pozitivní anarchie,“ poznamenal Vlastimil Vondruška. Tu anarchii použil proto, že vyjadřuje skepsi vůči autoritám. „Pozitivní proto, že každý tunel má na konci světlo. Ke světlu se ale nedostaneme automaticky,“ konstatoval úspěšný spisovatel s tím, že i dnešní krize to světlo na konci má, jen je třeba se odvážit jednat podle prověřených zkušeností našich předků a vyvarovat se chyb, které dělali i oni, neboť historie má své zákony a neúprosnou logiku.

„S doktorem Vondruškou spolupracujeme od roku 2002, Breviář pozitivní anarchie je jeho dvaašedesátý titul u nakladatelství MOBA,“ uvedla Olga Ströbingerová, ředitelka nakladatelství, s tím, že oblíbený autor loni oslavil už milion prodaných knih v České republice a každá jeho kniha je považována za bestseller. Spisovatel je přesvědčený o tom, že by se o důležitých věcech mělo veřejně diskutovat. „To by se měl člověk učit. Rétorika je o tom, jak obecně vést diskusi. Smyslem je poslouchat druhého a reagovat na jeho otázky. Ve škole by místo hodiny genderu měli mít raději hodinu rétoriky. Pak bychom dokázali lépe poznávat rozdíl mezi oficiální ideologií a skutečností,“ poukázal Vlastimil Vondruška.

Lidé nemohou nikdy dostávat to, o co se sami nezaslouží

V závěru Breviáře pozitivní anarchie, který vyšel v polovině října, upozorňuje na to, že není možné odebrat všechna práva společnosti pod demagogickým tvrzením, že osvobozujeme člověka. „Vše má své hranice. Bez společnosti není člověk ničím a dnes už je zřejmé, že ona únosná míra byla překročena. Zatím nad tím každý zavírá oči a žádný politik se neodváží říci, že v zemi musí být pořádek a řád, byť na úkor jeho voličů. A že lidé nemohou nikdy dostávat to, o co se sami nezaslouží. Třeba i v potu a krvi. A tak stejně jako se Řím ve století svého zániku utápěl v pseudoproblémech, kolik a jakých bohů slavit, komu postavit sochu na Foru Romanu a kolik peněz si rozdělí nejbohatší rodiny mezi sebe, tak i dnes se Evropa zmítá problémy, které jsou často absurdní a nic z hlediska zlepšení systému neřeší. Je jen otázka, kdy tedy nastane totéž, co postihlo Římskou říši. A kdo vlastně přijde místo oněch dávných germánských kmenů?“ ptá se spisovatel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…