Černé na bílém! Právníci Trikolóry právě rozbourali Babišovi nouzový stav. Zuzana Majerová Zahradníková předkládá ústavní žalobu

15.02.2021 17:10

Poslankyně za hnutí Trikolóra Zuzana Majerová Zahradníková vyzvala všechny opoziční poslance, kteří opakovaně hlasovali proti prodlužování nouzového stavu (tedy poslance ODS, TOP 09, SPD, KDU-ČSL, STAN, Pirátů a nezařazených – bez poslanců KSČM), aby připojili svůj podpis k ústavní žalobě, kterou připravili právní experti hnutí Trikolóra.

Černé na bílém! Právníci Trikolóry právě rozbourali Babišovi nouzový stav. Zuzana Majerová Zahradníková předkládá ústavní žalobu
Foto: Archiv
Popisek: Úřadující předsedkyně hnutí Trikolóra a poslankyně Zuzana Majerová Zahradníková.

Ústavní žaloba se podle Majerové Zahradníkové týká nejen včerejšího znovuvyhlášení nouzového stavu vládou ČR. „Ale napadá rovněž i ústavnost jeho prodlužování prostou většinou přítomných poslanců v minulosti,“ sdělila Majerová Zahradníková.

„Opakuji zároveň, že jsem jako poslankyně PSP ČR připravena se připojit ke každé další ústavní žalobě zpochybňující vyhlášení nouzového stavu, ať ji připraví kdokoli, bez ohledu na stranickou příslušnost,“ dodala Majerová Zahradníková.

 
Poslankyně také přidala text samotné ústavní žaloby. Skupina 25 poslanců žádá Ústavní soud, aby posoudil ústavnost zejména usnesení vlády ze dne 14. 2. 2021, jímž vláda vyhlásila nouzový stav na území České republiky, ale stejně tak i usnesení vlády, jímž je opatřením s působností na celém území České republiky zásadním způsobem omezeno základní lidské právo dětí a dalších lidí na vzdělání. Stejně tak poukázala na další usnesení, kdy je zrušeno či podstatně omezeno základní lidské právo svobodně podnikat či vykonávat jinou hospodářskou činnost. Ústavní soud pak žádají o přezkum jejich žaloby přednostně. 
 
 

Anketa

Je vyhlášení nového nouzového stavu Babišovou vládou protiústavní?

26%
70%
hlasovalo: 17054 lidí
V odůvodnění je mimo jiné zmíněna skutečnost, že usnesení vláda vydala jen tři dny poté, kdy poslanci rozhodli o nevyslovení souhlasu s prodloužením doby nouzového stavu. Unsesením podle nich také vláda flagrantně zneužila institutu nouzového stavu, když obešla nesouhlas právě Poslanecké sněmovny s prodloužením nouzového stavu. 
 
„Podle našeho názoru je namístě, aby Ústavní soud provedl kontrolu ústavnosti Usnesení 1 (více v ústavní žalobě-pozn. red.) a po provedení této kontroly jej zrušil jako odporující ústavnímu zákonu i ústavnímu pořádku,“ píše se v žalobě. 
 
Vláda podle žaloby jednala sice na základě žádosti hejtmanů, ale tímto postupem se pokusila obejít systém kontroly své činnosti ze strany Poslanecké sněmovny. „Vláda smí prodloužit nouzový stav pouze na dobu třiceti dnů. K prodloužení této doby může dojít výhradně se souhlasem PSP. Zákon o bezpečnosti v tomto směru neuvádí žádné výjimky z tohoto pravidla. Lze tedy s jistotou konstatovat, že úmyslem zákonodárce bylo podrobit vládu kontrole ze strany PSP, a tím omezit možnost zneužití tohoto stavu k dlouhodobému potlačování občanských práv a svobod včetně základních principů demokratického právního státu,“ zní dále. 
 
„Lze sice připustit, že vláda smí nouzový stav vyhlásit rovněž na základě žádosti hejtmana kraje České republiky. Jak však vyplývá z ustanovení § 3 odst. 5 krizového zákona, k tomuto postupu je však oprávněna pouze v případě, že není ‚možné účelně odvrátit vzniklé ohrožení v rámci stavu nebezpečí‘. Takový stav však nenastal a ani nastat nemohl, když stav nebezpečí nebyl účinně vyhlášen v žádném kraji. Je tedy třeba konstatovat, že vláda vyhlásila nouzový stav za stejných okolností, za nichž k tomu neobdržela souhlas ze strany PSP. To nakonec dokládá i textace krizových opatření, která vláda vydala dne 14. 2. 2021, která se naprosto či téměř shodují s opatřeními vydanými v průběhu předchozího nouzového stavu,“ píše se rovněž v žalobě.

Mimořádná schůze Sněmovny

Proti nouzovému stavu bojuje také SPD pod vedením Tomia Okamury, který se snaží sesbírat podpisy čtyřiceti poslanců.
 
„SPD se pokusí sesbírat podpisy na vyvolání mimořádné schůze Sněmovny – potřebujeme čtyřicet podpisů poslanců –, abychom vyvolali hlasování o zrušení nouzového stavu, jelikož je podle našeho názoru včerejší rozhodnutí vlády, kdy obešla čtvrteční rozhodnutí Sněmovny, v rozporu s ústavou. Zároveň opakovaně vládě již od loňského jara navrhujeme, aby provedla novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která umožňuje chránit ohrožené a rizikové skupiny a udržení zdravotního systému bez plošného nouzového stavu,“ píše Tomio Okamura na svém facebookovém profilu.

Předseda KSČM Vojtěch Filip pak pro Lidovky.cz uvedl, že SPD může počítat s hlasy jeho strany. V rámci schůze by však přístup KSČM víc hleděl na to, aby se politická krize neprohlubovala. „Chystáme se na mimořádnou schůzi, která posoudí současnou situaci, kdy hejtmané odmítli odpovědnost a přenesli ji zpět na vládu. Za těchto okolností si nedovedu představit, že by někdo chtěl vyvolat státní převrat,“ podotkl Filip.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Ke svolání schůze je potřeba 40 hlasů – 19 okamurovců a 15 komunistů dává už potřebu sehnat jen šest hlasů. Dlouhodobě pak proti nouzovému stavu brojí nezařazení poslanci kolem Lubomíra Volného a také poslanci hnutí Trikolóra. 

Kdo chce zatím vyčkávat, jsou Starostové a nezávislí. Podle jejich předsedy Víta Rakušana (pro server iDNES.cz) se rozhodnou až podle toho, jak vláda upraví současná opatření a zda rychle připraví pandemický zákon. Napadnout znovuvyhlášení nouzového stavu na základě žádosti hejtmanů pak v současné době nechce ani ODS, i když hlásá, že situace je ústavně pochybná. Zatím schůzi nechtějí ani lidovci či TOP 09.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…