Černé prognózy se stávají realitou, říká ministryně Jourová. Z dotací budeme muset vracet miliardy

16.03.2014 14:47

Podle ministryně pro místní rozvoj Věry Jourové z vládního hnutí ANO bude muset naše republika vrátit Evropské unii příští rok přibližně 60 miliard korun z dotací. Ministerstva proto chystají inventuru dotovaných projektů.

Černé prognózy se stávají realitou, říká ministryně Jourová. Z dotací budeme muset vracet miliardy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně a poslankyně Věra Jourová

„Černé prognózy, které se stávají stále více realistickými, jsou deset nevyčerpaných miliard z loňska, dalších 24 bude zřejmě letos a 26 v roce 2015,“ řekla podle internetového zpravodaje Aktuálně.cz ministryně Jourová pro týdeník Euro. V sumě nejsou zahrnuty možné sankce za chyby a nedokončené projekty, které mohou úplně zkrachovat, upozornil deník.

Ministři do konce dubna musí provést inventuru, aby zjistili, kde je možno zbývající peníze efektivně použít. Agenda má mít přednost. Dohledávány budou projekty ohrožené nedodržením časového plánu, nebo takzvané spící projekty, jež mají připravenou dokumentaci, ale neprovádí se.

Právě do nich by mohly proudit peníze namísto těch neúspěšných. Podle Věry Jourové je v jednání rovněž rozdělení velkých projektů ohrožených časovou tísní do více fází.

Existuje tak alespoň šance, že náš stát bude nakonec za loňský rok vracet méně než deset miliard korun. Ministryně o tom jednala s eurokomisařem pro rozvoj Johannesem Hahnem.

„Argumentovali jsme příchodem povodní, které řadu prací zdržely, následky finanční krize a dalšími aspekty. Existuje ještě šance, že Evropská komise přistoupí na to, abychom nemuseli vracet celou částku,“ cituje on-line deník ministryni Věru Jourovou.

reklama

autor: jma

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…