Černochová: Dienstbier je zbytečný

15.09.2016 11:21

Hned na několik čtenářských dotazů, které se nashromáždily na jejím profilu na serveru ParlamentníListy.cz, odpověděla dnes poslankyně ODS Jana Černochová.

Černochová: Dienstbier je zbytečný
Foto: archiv
Popisek: Jana Černochová

Jak na problémové neziskovky

Proč něco neděláte pro zrušení zlodějských neziskovek, ptal se jeden ze čtenářů. Poukázal na to, že v neziskovkách se údajně každoročně ztrácí desítky milionů ze státní kasy. „Je to do očí bijící zlodějna podporovaná parlamentem, tedy i vámi,“ uvedl. Černochová odpověděla, že řešením není rušení organizací, které s dotacemi z veřejných peněz nakládají nějak nehospodárně. Řešením je podle ní spíše ukončení podpory takových subjektů, vyšší dohled a kontrola nakládání s těmito prostředky. „A to je úkol zejména pro jejich poskytovatele. Jako opozice na účelnost poskytování dotací neziskovým organizacím apelujeme, nicméně není v naší moci o těchto prostředcích rozhodovat,“ uvedla.

Celé znění otázek a odpovědí najdete ZDE

Členem západních struktur bychom měli zůstat

Jiný čtenář poukázal na to, že často slýcháváme, že bez EU a NATO se neobejdeme. „Proč? A co Švýcarsko? Nebyli v žádném paktu a vždy udělali dobře,“ argumentoval. Podle Černochové ale není srovnání ČR a Švýcarska namístě. „Neutrální pozice této země má své historické důvody, které jsou do našich končin nepřenositelné. A ani o Švýcarsku nelze říct, že by bylo zemí zcela izolovanou a na ostatních západních státech nezávislou. Je přeci mimo jiné také členem schengenského prostoru, je členem OSN i jiných mezinárodních organizací atd.,“ uvedla Černochová. Domnívá se, že bychom měli zůstat členem západních struktur, které sice mají své chyby, ale jsou pro nás větší jistotou než nějaké hledání třetích cest. „Tím však neříkám, že nemáme usilovat o jejich reformu a o to, aby toto partnerství bylo pro nás co nejvýhodnější. Naopak musíme být aktivní, stát si za svým a na prvním místě mít vždy především náš národní zájem,“ dodala poslankyně.

Podporujme domácí firmy s dlouhodobou vizí

Další dotaz směřoval k tomu, co chce ODS udělat s problematikou chudých pracujících, tedy těch lidí, kteří sice mají práci, ale kvůli nízké mzdě žijí na hranici chudoby. „ODS dlouhodobě prosazuje snižování hladiny přímých daní, které by ulevilo podnikatelům a pozitivně by se tak projevilo i na mzdách jejich zaměstnanců. Vedle toho je jednou z našich priorit ale zejména snižování ceny práce, tedy snížení povinných odvodů, které jsou ve srovnání s vyspělými ekonomikami u nás neúměrně vysoké a logicky se odrážejí na nízkých mzdách. Dále chceme provést takové kroky, které by vedly k tomu, aby trh práce byl pružnější a umožňoval volnější pracovní úvazky, větší flexibilitu práce atp. Chceme pro podnikatele vytvářet prostředí, které je nebude zatěžovat zbytečnou byrokracií ani neúměrnými náklady. Jsme přesvědčeni, že čím lépe se bude žít zejména malým a středním podnikatelům, tím lépe se bude žít jejich zaměstnancům. Domnívám se, že cestou k vyšším mzdám nejsou investiční pobídky pro zahraniční firmy a globální značky, ale podpora domácích firem s dlouhodobou vizí a přínosem,“ uvedla Černochová.

ODS má velké zásluhy

Další čtenář tvrdil, že ODS zničila tuto zemi, průmysl, zemědělství, služby. „Divoká privatizace je odporným tunelem a rozkradením státního majetku, stejně jako pozdější církevní restituce. To skutečně se neumíte uživit jinak než takovou lumpárnou proti národu? Být členem ODS, to je otevřené vyhlášení války, nenávisti a cynického pohrdání obyčejným lidem, občanům, pracujícím poctivým dříčům,“ uvedl čtenář. Černochová argumentovala tím, že privatizace byla nezbytností. „Netvrdím, že byla bezchybná, ale čím déle by trvala, tím více by vykazovala vad,“ uvedla.

ODS podle ní byla více než 20 let jedním z pilířů našeho politického systému, nositelem demokratické tradice Občanského fóra a garantem proměny naší země od země totalitní a posttotalitní v zemi kapitalistickou a demokratickou. „ODS má velkou zásluhu na tom, že se naše země opět stala právoplatným členem euroatlantického západního společenství, do kterého patří! Značka ODS, byť je dnes pošramocená, představuje historicky, ale i současně dobře odvedenou práci nejen na vládní, ale zejména na krajské a komunální úrovni, kde naši starostové a zastupitelé mají velkou zásluhu o místní rozvoj, opravené ulice, nově vystavěné komunikace, školy, inženýrské sítě, rekonstruované parky a hřiště atd. Pokud by platilo to, co o ODS uvádíte, pak by řada těchto jejích představitelů nezískávala u voličů opakovaně důvěru. Lidé by přece opakovaně nevolili někoho, kdo jim ‚doslova ubližuje‘. Tak tomu prostě není,“ odpověděla Černochová.

Babiš možná není nacistou, ale...

Odpověděla i na dotaz, zda je pro ni přijatelná omluva a vysvětlení Babiše ohledně jeho výroku o táboře v Letech. „Osobně se domnívám, že výrok pana Babiše zcela přesně odpovídá jeho formátu: formátu člověka, který postrádá jakoukoliv hloubku a nějaké seriózní hodnotové ukotvení. A. Babiš možná není nacistou, ale je zjevné, že v místě, kde výrok pronesl, chtěl zahrát na strunu nenávisti vůči zdejší etnické menšině, se kterou není lehké soužití. A jeho vysvětlení pak bylo přesně v duchu „obutá-neobutá, oblečená-neoblečená“, jak je mu to vlastní. Nakonec odjel do Letů sehrát divadlo, které mělo pouze zmírnit vlnu kritiky, jež se snesla na jeho hlavu, a u těch, u kterých jeho výrok rezonoval, vyvolat pocit, že na něm byla touto kritikou spáchána křivda. Jeho vysvětlení pro mě přijatelné není. Lépe by udělal, kdyby se k podobným otázkám nevyjadřoval, či spíše kdyby rezignoval na své politické angažmá, neboť politik a státník by se podobných lapsů neměl dopouštět,“ reagovala Černochová.

Dienstbierovo portfolio je zcela nadbytečné

Další dotaz směřoval k tomu, na co je naší zemi Dienstbierovo ministerstvo. Černochová upozornila, že ministr Jiří Dienstbier neřídí žádné ministerstvo. Přesto dává čtenáři za pravdu v tom, že Dienstbierovo portfolio je coby ministerská agenda ve vládní sestavě zcela nadbytečné. „Postačilo by jeho začlenění do gesce jiného člena vlády. Složení vlády a rozdělení agend je však zcela v rukou jejího předsedy a vzhledem k tomu, že zde existuje funkční sněmovní většina, která této vládě v tomto složení dala důvěru, není bohužel cesta, jak proti tomu z opozičních lavic bojovat,“ dodala.

Poučme se z historie

Poslankyně odpověděla i na dotaz, která zrada českého národa je horší a proč? „Rok 1938, nebo 1968?“ ptal se čtenář. „Takové srovnání historických událostí není dle mého názoru jednoduché, neboť každý ze jmenovaných kritických roků byl jiný a měl zcela odlišný kontext. Stejně jako nejsem žádným velkým příznivcem historických paralel, nemám ani ve zvyku dávat dějinné momenty na pomyslné váhy. Obě tyto události měly pro naši zemi tragické následky, které pro životy jednotlivců a rodin mohly mít různou váhu. Pro mě osobně je důležité se z historie poučit, naučit se vidět a chápat dopad událostí a činit vše pro to, aby se podobné tragédie neopakovaly,“ odpověděla Jana Černochová.

reklama

autor: vam

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…