Černochová varuje: Neposílat zbraně na Ukrajinu. Toto by se mohlo stát

23.02.2015 19:14

Poslankyně Jana Černochová (ODS) zavítala do pondělního Interview ČT24. Hned na úvod poznamenala, že málokdo mohl počítat s tím, co se odehraje na Ukrajině po Majdanu, ačkoli jisté tvrdé ruské akce bylo možné pozorovat již v roce 2008 v Gruzii. Prý bychom teď neměli posílat zbraně na Ukrajinu, protože nevíme, zda se nedostanou do rukou Rusů. Následně se vymezila proti prezidentu Zemanovi a ministrovi zahraničí Zaorálkovi.

Černochová varuje: Neposílat zbraně na Ukrajinu. Toto by se mohlo stát
Foto: Archiv J. Černochové
Popisek: Jana Černochová

„Já si myslím, že za řadu věcí si mohli někteří Ukrajinci sami, vždyť i před dvěma lety bylo patrné, že Ukrajinu ovládají oligarchové,“ podotkla Černochová s dovětkem, že EU debatovala s Ukrajinou minimálně od roku 2007 a otázkou je, jak moc tlačila na změny.

V Polsku pozvedají obočí

Jen těžko se dnes také dozvíme, kdo začal na Majdanu střílet první. „I česká společnost je v tomto rozdělená. Já jsem se vrátila nedávno z Polska, kde mají jasno v tom, kdo je černý a kdo je bílý, zatímco u nás tomu tak není. V Polsku nám bylo naznačeno, že jsou z výroků některých našich předních představitelů poněkud rozpačití,“ prozradila. Následně zmínila prezidenta Zemana a ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka, kteří si možná neuvědomují historické zkušenosti tak, jak si je uvědomuje Polsko.

V tuto chvíli by ale byla opatrná s vyzbrojováním Ukrajinců. Kdybychom tam zbraně poslali, neměli bychom prý jistotu, že je bude používat právě ukrajinská armáda. Já si nejsem jistá, že mají dostatek lidí s dostatkem morálu v sobě, kteří by šli bojovat. Nám by se mohlo stát, že vyzbrojíme někoho z ukrajinské armády, kdo ale v průběhu času přejde na druhou stranu,“ varovala poslankyně.

V budoucnu se to ale může změnit, protože dohody z Minsku dnes stojí do jisté míry na vodě. „Nevěřím tomu, že u prezidenta Putina pomine zájem anektovat další území,“ varovala členka zákonodárného sboru.

Islámský stát a česká armáda

EU se podle Černochové dnes Putina bojí, má totiž strach z rozpoutání třetí světové války, takže zatím Putina nechává v zásadě jednat. Další hrozbou je Islámský stát. V tuto chvíli to ještě v Evropě není tak aktuální, ale nás se to může brzy týkat s možným přílivem imigrantů. „Je důležité najít shodu na tom, že chceme ten konflikt řešit tam a nepřenášet ho sem,“ zdůraznila poslankyně. Je třeba přímo v problematických zónách posílit jak vojenskou činnost, tak činnost humanitární.

Následně se znovu vrátila k Polsku, kde si stát ponechal vliv ve zbrojařských firmách. Kdyby se zpětně mohla rozhodnout, udělala by to tak i v Česku. Další věc je, že si musí ČR vybudovat dostatečný potenciál mužů a žen ochotných nastoupit k obraně vlasti.

Připomněla také, že za pravicových vlád byla Evropa v krizi, takže se snižovaly výdaje na obranu. „Ale geopolitická situace za těch našich vlád byla jiná," podotkla Černochová. Naopak dnes prý vláda bude mít její plnou podporu v otázce navyšování armádního rozpočtu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…