Černochová z ODS bodá do Babiše: Ministrem financí být nemůže...

27.10.2013 18:18

Čerstvě zvolená poslankyně Jana Černochová (ODS) udeřila na Andreje Babiše, jenž by chtěl být ministrem financí. Zatím prý může v tomto resortu roznášet tak akorát párky nebo koblihy. Čtěte proč.

Černochová z ODS bodá do Babiše: Ministrem financí být nemůže...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Černochová

„Nemůže někdo Babišovi prozradit sladké tajemství, že bez negativního lustračního osvědčení může na Ministerstvu financí dělat tak maximálně provianťáka párků a koblih?“ píše na sociální síti Facebook Černochová.

Vyšší daně by prý přinesly jen drobné

Připomeňme, že dokumenty slovenského Ústavu paměti národa hovoří o spolupráci Andreje Babiše s komunistickou Státní bezpečností. Miliardář to popírá a o kauze rozhoduje soud v Bratislavě, ale celá věc je zatím otevřená. Mimo jiné i proto, že se k soudu kvůli volební kampani nedostavil sám Babiš a podle všeho ani svědci, kteří měli jeho spolupráci s Stb vyvrátit. Pokud toto podezření nebude vyvráceno a Babiš nezíská negativní lustrační ověření, ministrem financí podle české legislativy být nesmí.

V rozhovoru pro deník Právo přitom dal najevo, že hnutí ANO je za jistých okolností ochotné vstoupit do koalice po boku ČSSD a KDU-ČSL, pokud by se stal ministrem financí. Babiš je také ochoten případně podporovat menšinovou vládu sociálních demokratů a lidovců, důrazně však odmítá progresivní zdanění, jehož zavedení je vlajkovou lodí ČSSD.

„To jsou drobné, státu utíkají miliardy jinde. Jde o ideologickou záležitost a budu zásadně proti zvyšování daní. Nejsem ale jediný, kdo o tom ve straně rozhoduje, takže bych to nechal otevřené. Ale teď to řešit je předčasné, musíme si počkat, jestli nás někdo osloví a jestli se staré strany nakonec nedomluví mezi sebou,“ řekl Babiš.

reklama

autor: mp

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…