Černochová z ODS udělala novinářům přednášku o koránu a bibli. Jenže si naběhla na vidle

24.01.2015 11:14

Před Pražským hradem se nedávno uskutečnila demonstrace proti islámu. Svolala ji iniciativa "Islám v ČR nechceme" a dorazila na ni mezi jinými v roli řečníka například i starostka Prahy 2 a poslankyně Jana Černochová (ODS). Lidovým novinám se v rozhovoru snažila vysvětlit, proč tam šla. Nechce tu prý politický islám ani ženské obřízky. Naopak chce, aby se o problému diskutovalo a nenechal se politikům, kterým je svoboda a demokracie ukradená.

Černochová z ODS udělala novinářům přednášku o koránu a bibli. Jenže si naběhla na vidle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Černochová

LN se političky ptaly, proč šla na demonstraci bojovat proti islámu a nikoli proti nenávisti či terorismu a náboženskému fundamentalismu.

"Já už jsem uznala, že název demonstrace nebyl šťastný. Bohužel ten spolek se takhle jmenuje. Jen zopakuji – mně volali v den, kdy celá Francie honila dva vrahy. Na té pozvánce není nic hrozného. Dala jsem si tu práci, že jsem si prošla zprávy o extremismu v Česku, a tam je jen půlvěta, že 'řádí v kyberprostoru'. Náš stát je striktní – nikomu, kdo otevřeně hlásá nenávist, úřady demonstraci nepovolí,“ tvrdila starostka Prahy 2 a žádné nenávistné postoje údajně na Hradčanském náměstí nezaregistrovala.

Jana Černochová mluvila o koránu a textech, které jí připadají nebezpečné a nepřijatelné. "Mohu vám přečíst desítky veršů, které dělají z žen druhořadé bytosti, když to řeknu jemně,“ tvrdila Černochová a nepřijala ani argument, že například pasáže z biblických Levitů či Deuteronomia obsahují příkaz ukamenování za cizoložství. Tvrdí totiž, že tyto verše nikdo ve 21. století neuplatňuje.

LN političku upozornily, že jí zmíněné verše z koránu v Česku 21. století rovněž nikdo neuplatňuje. "Já si myslím, že debata je o tom, nevytvořit tady pozitivní diskriminaci něčeho, co si myslím, že sem nepatří,“ hájila se místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS.

Jenže podle deníku tady nikdo nevytváří podporu islámského způsobu života či masové přijímání běženců nebo zřízené rozsáhlé lokality, kde se bude "žít dle koránu“. "Ve zprávě BIS, myslím, že za rok 2013, byly právě náznaky těchto tendencí. Tedy že někteří imámové chtějí aplikovat právo šaría i v našem ústavním pořádku,“ ohrazovala se Černochová a připomínala loňský případ, kdy kvůli knize, která nejspíše hlásá nenávist, v modlitebnách zasahovala policie. “Ona zmíněná kniha vystihuje radikální politický islamismus. Takže není pravda, že by se nic takového u nás neobjevovalo,“ myslí si odpůrkyně politického islámu.

Pokud to nebudou řešit politici demokratických stran, tak to budou politici, jimž jsou demokracie a svoboda úplně ukradené

"A když se ptáte, proč jsem na takovouto demonstraci šla – byla jsem tam právě proto, aby se o těchto věcech veřejně a svobodně diskutovalo. ODS je demokratická strana a já patřím k liberálnímu křídlu, všichni naprosto odmítáme, co říká pan Okamura. Pokud ale o těchto věcech nebudeme diskutovat, objeví se nám tu nacionalismus, jako se objevil v Německu ve dvacátých a třicátých letech minulého století,“ varovala Černochová.

Jestli se bude dál účastnit, a to v roli řečníka, případných podobných akcí sdružení, politička přesně neřekla. "Splnila jsem svoji úlohu: Jako politička demokratické strany a myšlením liberálka jsem ukázala, že vnímám problém. A myslím, že ho začala vnímat i majoritní společnost. Když vám řeknu, že podle průzkumů má 60 procent veřejnosti po událostech ve Francii obavy, tak mi to číslo omlátíte o hlavu. Nelze ale popřít, že tyto obavy ve veřejnosti jsou. Pokud to nebudou politici demokratických stran, kteří se postaví na náměstí a řeknou 'my jsme připraveni to řešit', tak to budou politici, jimž jsou demokracie a svoboda úplně ukradené,“ obhajovala neochvějně svou účast na demonstraci.

Chtěla bych mít jistotu, že tady nikdo nebude chtít uplatňovat například šaríu

"Nevadí mi islám, tedy řekněme původní súry z Mekky. Ale pozdější súry, z Mediny, ty už jsou plné politických a právních příkazů. Když to hodně zjednoduším, tak z nich se odvíjí šaría i džihád. Všichni, kteří vám chtějí ukázat, jak je islám dobrý, citují ty starší verše. Kdežto 'korán z Mediny“ je politický islám, který je neslučitelný s naším státním zřízením. Ať muslimové v Česku řeknou, že nechtějí nijak aplikovat šaríu. Ale to bohužel od některých z nich nezaznívá. A já bych chtěla mít jistotu, že něco takového je nepřijatelné, že nepřijde chvíle, kdy naši lékaři budou provádět ženské obřízky. A proč Hadísy tolik řeší křesťany? Copak Pět knih Mojžíšových řeší jiná náboženství, tedy muslimy?“ ptala se Černochová. Redaktoři političce vysvětlili, že Tóra vznikla několik tisíc let před islámem, a ani Nový zákon nemohl řešit vztah k muslimům, protože i ten je nejméně o pět set let starší než učení Muhameda.

Jana Černochová si ale trvala na tom, že protiislamistická demonstrace byla korektní a nevzbuzovala ani nepodněcovala nenávist. "Opravdu jsem žádné transparenty 'nedáme jim nažrat' neviděla. Lidí tam bylo hodně a některé výkřiky byly opravdu na hraně, to uznávám. Znovu říkám: Já jsem se opakovaně ptala organizátorů, zda tam nebude pan Okamura, protože s jeho názory a štvavými výroky se zásadně neztotožňuji,“ dodala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…