Černochy nechceme, zveřejnila francouzská realitka v inzerátu. A začalo peklo

28.12.2016 14:45

V březnu dostala jedna česká realitní kancelář pokutu ve výši 20.000 Kč za to, že odmítala na žádost majitele pronajmout byt Romům. Ve Francii nyní řeší obdobný případ rasistického jednání ze strany realitní kanceláře.

Černochy nechceme, zveřejnila francouzská realitka v inzerátu. A začalo peklo
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Mohamed ze Súdánu se sem z Calais prý dostal vlakem

Zatímco v případě české realitní kanceláře došlo pouze na dotaz, jestli zájemci o byt jsou Romové, ve Francii se s tím zaměstnanec realitky Levallois-Perret vůbec nepáral. „Pozor! Důležitá informace pro případné zájemce o tento byt. Je nutné mít francouzskou státní příslušnost, žádní černoši!,“ bylo napsáno v inzerátu, který vzbudil mimořádné pohoršení a zmiňovala jej všechna hlavní francouzská média.

Inzerát neušel zájmu nejenom médií, ale i veřejnosti a šířil se i po sociálních sítích. Realitní společnost byla nakonec nucena pro zachování svého dobrého jména zveřejnit omluvu. „Přijměte naši nejhlubší omluvu,“ napsala realitní společnost Levallois-Perret na svém Twitteru tento týden v pondělí. K incidentu se osobně vyjádřil také šéf společnosti Laurent Balestra. „Byl jsem v šoku, když jsem to viděl. Autorka inzerátu u nás již nepracuje,“ dodal.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

Podle Balestry tehdy (dnes už bývalá) zaměstnankyně chybně překopírovala text majitele bytu do inzerátu, aniž by se pořádně podívala, jaké bylo jeho znění. „Šlo o ojedinělý incident. Vydal jsem nařízení, že pokud se ukáže majitel bytu jako rasista, nesmí moji zaměstnanci jeho nemovitost nikde nabízet. Nemůžeme si samozřejmě dovolit chovat se rasisticky,“ dodal pro francouzský internetový server France Info majitel „rasistické“ realitní kanceláře.

Zdá se ale, že samotná omluva lidskoprávním organizacím stačit nebude. Rada černošských asociací ve Francii (CRAN) na svých webových stránkách avizovala, že již proti realitní kanceláři podniká konkrétní kroky. „CRAN vyzývá všechny, kteří se cítí rasistickým inzerátem Levallois-Perret dotčeni, aby se přidali k naší společné žalobě,“ uvedla CRAN. Právní kroky ovšem podnikají i další neziskové lidskoprávní organizace.

Jak k tématu dodává francouzský levicový deník Liberation, podle průzkumů se stala terčem rasové diskriminace při hledání bytu až třetina zájemců. „Stačilo, že tito lidé nehovořili francouzštinou jako rodilí mluvčí a realitní makléři jim odmítli nemovitost byť jenom ukázat,“ píše deník s neskrývaným levicovým rozhořčením.

reklama

autor: pro

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…