Černošické úředníky nechává kauza "Babišův zámeček" v klidu. Vyšetřovat nebudeme

05.10.2021 21:52

Jméno Andreje Babiše je nyní v centru pozornosti, tentokrát se to týká čerstvé kauzy Pandora Papers, na kterou upozornil web Investigace.cz. Podle ní si Babiš měl nechat anonymně a diskrétně založit firmy s nastrčenými řediteli a následně koupit nemovitosti. Podle novinářů není jasný původ peněz na nemovitosti, ani zda byly zdaněné. Podle serveru Aktuálně.cz se ale úředníci k prozkoumání, zda Babiš neporušil povinnost uvést do prohlášení všechny své aktivity, nechystají.

Černošické úředníky nechává kauza "Babišův zámeček" v klidu. Vyšetřovat nebudeme
Foto: Reprofoto: iDnes.cz
Popisek: Andrej Babiš (ANO)

„Do účelově založené firmy na Britských Panenských ostrovech poslal Andrej Babiš 381 milionů korun. Bylo to v roce 2009, ještě před jeho vstupem do politiky. Odtud jako půjčka putovaly do druhé společnosti, aby převodem skončily ve třetí. Ta pak za Babišovy peníze koupila zámeček Chateau Bigaud a dalších patnáct přilehlých nemovitostí v městečku Mougins nedaleko Cannes u Azurového pobřeží ve Francii,“ uvádí server Aktuálně.cz s tím, že v majetkových přiznáních premiéra nelze tyto transakce dohledat, i přesto, že veřejní funkcionáři musejí podle zákona o střetu zájmů uvést kompletní přehled majetku před vstupem do politiky. Obdobně je nutné uvádět veškeré ekonomické aktivity během výkonu veřejné funkce. Cílem tak je ukázat, zda jejich příjem odpovídá jejich majetku. „Pokud údaje v čestném prohlášení neodpovídají skutečnosti, musí zakročit odpovědná autorita. Tím je úřad, pod jehož správu náleží trvalé bydliště politika,“ uvádí server s tím, že v případě Babiše se jedná o Městský úřad v Černošicích u Prahy. Ten se podle serveru ale k ničemu nechystá.  

Podle vedoucího odboru přestupků Josefa Sedláčka totiž prý zatím neobdrželi podklady. „Žádné informace k tomu sdělovat nebudeme. Abychom se mohli solidně vyjádřit, musíme k tomu mít podklady. Ty zatím nemáme. Žádný oficiální podnět k nám nedorazil,“ sdělil Aktuálně.cz. Právě tento odbor by měl zahájit přestupkové řízení. Pokuta může být uložena až do 50 tisíc korun. Úředníci prý nic podnikat nebudou, pokud neobdrží náležité podklady. Otázka je, zda by ale úředníci neměli konat z takzvané úřední povinnosti.

Server předkládá i některá stanoviska právníků. Podle Lukáše Krause z protikorupční platformy Rekonstrukce státu je to v rukách Ministerstva spravedlnosti. „Vymahatelnost závisí na aktivitě daného obecního úřadu. Ministerstvo spravedlnosti, které spravuje centrální registr oznámení, podává pravidelně příslušným správním orgánům podněty ohledně porušení zákona o střetu zájmů, a snaží se tak vymahatelnost pravidel posilovat,“ řekl k tomu. Podle Jana Dupáka, právníka z neziskové organizace Transparency International ministerstvo ale v této věci není příliš aktivní. Podle něj se preventivní činnosti moc nekonají a přestupková řízení se zahajují zpravidla až na podnět veřejnosti. Ministerstvo je tak institucí, která by mohla černošickému úřadu dát podnět. Může totiž porovnat obsah čestného prohlášení veřejné osoby s dalšími registry.

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) se ale domnívá, že kauza je účelová s cílem ovlivnění voleb. Lze tedy usuzovat, že s prověrkou Babiše se jen tak nezačne. Navíc dodala, že je z doby, kdy Babiš nebyl v politice.„Zákon o střetu zájmů však takový úkon považuje za úřední krok, opakovaně v této souvislosti mluví o ‚ministerstvu‘, nikoliv o rozhodnutí plynoucím z politické vůle ministra,“ argumentuje k tomu server Aktuálně.cz. Zákon ale ukládá nahlásit veškerý majetek před vstupem do politické funkce.

Zjištění, které zveřejnil web Investigace.cz, je součástí nového globálního projektu Pandora Papers, za nímž stojí Mezinárodní konsorcium investigativních novinářů. Babiš je pobouřený. „V tomto případě je jasné, že jsem neudělal nic nezákonného ani špatného, ale to jim nebrání v tom, aby mě zase zkusili očernit,“ sdělil ParlamentnímListům.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: „Ano, stát se to může.“ Výrobce covid-vakcín přiznal ohrožení

8:32 Průlom: „Ano, stát se to může.“ Výrobce covid-vakcín přiznal ohrožení

Ve Velké Británii došlo podle serveru The Telegraph k zásadnímu průlomu, co se týče odškodňování lid…