Komunista Černý v televizi: Věřím, že význam NATO bude klesat

12.03.2014 23:17

O tom, zda je cena za další pronájem gripenů příliš vysoká, nebo o budoucnosti NATO mluvili ve středečním pořadu Události, komentáře televize ČT24 poslanci Stanislav Polčák (STAN) a Alexander Černý (KSČM).

Komunista Černý v televizi: Věřím, že význam NATO bude klesat
Foto: hns
Popisek: Saab JAS 39 Gripen, Ilustrační foto

Černý uvedl, že Česko udělalo ve věci gripenů několik fatálních chyb. Jednání prý začala pozdě, navíc kvůli podzimní devalvaci české koruny centrální bankou došlo také k určitému zvýšení ceny. Televize rovněž odvysílala názor generála Jiřího Šedivého, podle něhož mohla být cena za pronájem gripenů nižší, mluvil dokonce o částce 17,5 miliardy, zatímco dojednaná cena je 20,7 miliardy.

Polčák naopak trval na tom, že „tento obchod je pro ČR výhodný“.

Oba poslanci se shodli na tom, že nadzvukové letouny jsou nezbytné pro naši obranu i pro dodržování našich závazků vůči našim spojencům. Podle Černého je ale otázkou, zda by kvůli velikosti našeho státu nebylo vhodnější hájit vzdušný prostor společně, například se Slovenskem.

Černý také poukázal na to, že vnitřní dluh armády se odhaduje na sto miliard korun.

Rozšíření NATO na východ nepřineslo světu více bezpečí

Poslanci se neshodli na tom, jestli vstup ČR do NATO byl správný krok. Zatímco Polčák to vnímal jako  definitivní odstřihnutí od mocnosti, která k nám v roce 1968 přivedla okupační vojska, podle Černého se svět tím, že se NATO rozšířilo na východ, nestal bezpečnějším. Hrozeb naopak přibylo.  

Černý také „pevně věří“, že význam NATO bude postupně klesat. Podle něj totiž USA tvoří hlavní osu NATO, a s oslabováním pozice USA v Evropě prý NATO ztrácí význam.

reklama

autor: vam

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …