Černý den pro Merkelovou. Prohrála s Alternativou, čekají se velké otřesy ve straně

04.09.2016 22:49

V dnešních zemských volbách v Meklenbursku-Předním Pomořansku zvítězila podle odhadů sociální demokracie (SPD) s 30,4 procenta hlasů. Alternativa pro Německo (AfD) je podle aktualizované prognózy veřejnoprávní televize ZDF s 21,4 procenta druhá a Křesťanskodemokratická unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové s 19,4 procenta až třetí. Je to vůbec nejhorší výsledek křesťanských demokratů v této severoněmecké zemi. Naopak pro AfD, která bodovala zejména svojí protimigrační rétorikou, jde o výrazný úspěch.

Černý den pro Merkelovou. Prohrála s Alternativou, čekají se velké otřesy ve straně
Foto: bundeskanzlerin.de, tan
Popisek: Německá kancléřka Angela Merkelová

V Meklenbursku-Předním Pomořansku, které je domovským politickým regionem kancléřky Merkelové, CDU ve volbách před pěti lety obdržela 23 procent hlasů, což byl do té doby její nejhorší výsledek. Dnešní hlasování ho ještě překonalo a někteří komentátoři už předvídají, že stranu možná čekají těžké politické otřesy.

Slavit se po dnešku naopak bude v táboře AfD, pro niž jde o druhý nejlepší zemský výsledek v její historii. Více dosud získala jen při letošním hlasování v Sasku-Anhaltsku, kde se pro ni vyslovilo 24,2 procenta voličů. V Meklenbursku-Předním Pomořansku AfD poprvé vstoupí do parlamentu; celkem tak bude zastoupena v devíti zemských sněmech. Mezi mužskými voliči ve věku mezi 30 a 59 lety byla dnes AfD podle institutu Forschungsgruppe Wahlen dokonce vůbec nejúspěšnější stranou.

Ze svého výsledku má radost také sociální demokracie, která se před časem v průzkumech pohybovala na úrovni sotva 22 procent hlasů. I když oproti volbám v roce 2011 oslabila o více než pět procent, bude moci v Meklenbursku-Předním Pomořansku nadále vládnout. Současný šéf zemské vlády Erwin Sellering (SPD) už výsledek označil za skvělý. Očekává se, že si za koaličního partnera znovu zvolí CDU, se kterou bude mít v 71členném parlamentu pohodlnou většinu kolem 40 křesel.

Obě strany bývalé východoněmecké zemi vládnou od roku 2006 a za tu dobu se jim podařilo mimo jiné snížit nezaměstnanost na polovinu, vyrovnat rozpočty nebo oživit turistický ruch. Letošní předvolební kampaň se těmto tématům ale věnovala jen minimálně, vášnivě se debatovalo hlavně o migraci a o možných nebezpečích s ní souvisejících.

V Meklenbursku-Předním Pomořansku, které je s 1,6 milionu obyvatel třetí nejmenší spolkovou zemí, se přitom nachází jen asi 22.000 uprchlíků, což je zanedbatelné číslo vzhledem k tomu, že loni do Německa přišlo 1,1 milionu běženců. I tak ale velká část voličů téma považovala za velmi aktuální a svým hlasováním pro AfD dala jasně najevo, co si myslí o migrační politice spolkové koalice CDU a SPD.

Do zemského sněmu by se měla dostat ještě Levice s 12,1 procenta hlasů. Před pěti lety jich měla 18,4 procenta a oslabila tak ze všech parlamentních stran vůbec nejvíc. Zelení s pěti procenty se pohybují na hranici vstupu do parlamentu. Z toho naopak odejde krajně pravicová Národnědemokratická strana (NPD), která dostala asi tři procenta hlasů. Její voliči totiž podle pozorovatelů zčásti přešli k Alternativě pro Německo.

Volební účast se dnes v Meklenbursku-Předním Pomořansku podle televize ARD pohybovala kolem 61 procent, byla tedy asi o deset procent vyšší než před pěti lety.

Skutečným vítězem v Meklenbursku je AfD, ostatní strany ztratily

I když v dnešních volbách v Meklenbursku-Předním Pomořansku podle odhadů nejvíce hlasů získala sociální demokracie (SPD), skutečným vítězem je Alternativa pro Německo (AfD), shodují se pozorovatelé. Všechny ostatní parlamentní strany ztratily, přičemž část hlasů jim odebrala právě AfD, která se do zemského parlamentu v severoněmecké zemi dostala poprvé.

"Píšeme v Meklenbursku-Předním Pomořansku dějiny," nechal se dnes večer slyšet zemský lídr AfD Leif-Erik Holm. Krátce předtím se dozvěděl, že první odhady jeho straně přisuzují 21,5 procenta hlasů a tím pádem druhé místo před Křesťanskodemokratickou unií (CDU) kancléřky Angely Merkelové.

Právě této straně podle veřejnoprávní televize ARD Alternativa pro Německo odčerpala v Meklenbursku-Předním Pomořansku nejvíce voličů - 23.000. AfD obrala ale i další strany - sociální demokraty o 16.000, Levici o 18.000 a krajně pravicovou Národnědemokratickou stranu (NPD) dokonce o 19.000 voličů.

Alternativa pro Německo dokázala svou antiimigrační rétorikou a protestem proti tradičním stranám zároveň vyburcovat lidi, kteří normálně k volbám nechodí. Podle odhadu získala 61.000 takových voličů.

Úspěch AfD v Meklenbursku-Předním Pomořansku, kde strana bude mít asi 17 křesel v 71členném zemském sněmu, je letos již několikátým v řadě. Strana, kterou kritici označují za pravicově populistickou, se do parlamentu dostala už na jaře v Bádensku-Württembersku, Porýní-Falci a Sasku-Anhaltsku, kde shromáždila dokonce 24,2 procenta hlasů.

Získávat hlasy nespokojených voličů je pro Alternativu pro Německo, kterou ve volební kampani znovu podpořil bývalý český prezident Václav Klaus, o to jednodušší, že s ní žádná z dalších stran nechce vládnout. AfD tak často ani nemusí nabízet příliš konkrétní recepty řešení problémů v jednotlivých zemích. Dosud jí většinou stačilo důrazně se vymezit vůči migrační politice spolkové vlády.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…