Čerpejte peníze nebo bude pozdě, nabádá Kala Rusnoka

25.07.2013 14:29

Šéf Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslav Kala se na dnešní tiskové konferenci nechal slyšet, že má strach o finance České republiky. Ta prý čerpá z evropských fondů příliš málo peněz a dokonce hrozí, že o finance přijde. Současná vláda by tak podle něj měla na fondy upřít nejvíce pozornosti.

Čerpejte peníze nebo bude pozdě, nabádá Kala Rusnoka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přichází premiér Jiří Rusnok

Česko do konce loňského roku vyčerpalo jen zhruba třetinu z 26,7 miliardy eur (690 miliard korun), které mělo přidělené pro období 2007-2013. Eurokomisař pro regionální politiku Johannes Hahn dnes potvrdil, že ČR má problémy s čerpáním fondů, ale vyjádřil přesvědčení, že je vyřeší. "NKÚ nezbývá nic jiného než konstatovat, že jsme v tom problému až po uši. A to, co neuděláme do konce roku, tak to zůstane v Bruselu," varoval Kala.

"Neslyšíme od ani minulé vlády, ani od té současné, že by si daly čerpání evropských dotací jako svoji absolutní prioritu," upozornil však. Podle eurokomisaře Hahna "Česká republika rozhodně patří k několika evropským zemím, které zatím mají v tomto směru své výzvy". "Ale jsme v zásadě přesvědčeni, že ČR bude s to využít dostupné peníze z evropských fondů," řekl Hahn.

Hlavně žádné personální změny

Prezident NKÚ také varoval před prováděním personálních změn v odborech na ministerstvech, které se čerpáním evropských peněz zabývají. "Obvykle každý ministr přichází s nějakou svojí představou. Myslím si, že pokud budou ministři realizovat nějaké svoje představy a nějaké změny v těch operačních programech a v těch jednotlivých projektech, tak se dočkáme toho, že to čerpání skutečně nedotáhneme do konce," řekl Kala.

Hahnova mluvčí Shirin Wheelerová již v červnu po odstoupení premiéra Petra Nečase řekla, že komisi velmi záleží na tom, aby byla v české státní správě zachována kontinuita, pokud jde o správu fondů. "Chtěli bychom, aby odbornost a zkušenost zůstala zachována na místní úrovni i na úrovni ministerstev. To je velmi důležitá věc a vždy to pro Českou republiku bylo klíčové," řekla tehdy.

Hlavní je čerpat

Prezident NKÚ také nechtěl soudit, zda základ problému s nevyčerpáním evropských peněz leží na jednotlivých ministerstvech nebo v krajích. "Je společný národní zájem ty peníze vyčerpat. A každé půtky a každé dohadování o tom, jestli může Ministerstvo financí za to, že mu nefungoval ten auditní orgán, certifikační orgány nefungovaly na dalších ministerstvech, nebo jestli je ten problém u příjemců nebo na krajích, je věc, kterou nemá cenu teď rozebírat. Teď je potřeba se soustředit na čerpání," prohlásil Kala.

Česko je v čerpání peněz z evropských fondů ve skluzu. Evropská komise dosud certifikovala jen 32 procent připravené částky, do konce roku by to mělo být 65 procent. Podle NKÚ navíc není problém jen s nedostatečným čerpáním peněz z fondů, ale i s jejich účelným vynaložením. Úřad podle Kaly zaznamenal řadu případů, kdy investice evropských peněz nevedla k očekávanému efektu nebo kdy byly peníze vynaloženy nehospodárně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…