Čerstvá členka Babišova hnutí Válková v ČT: Rathova kauza, vězni a církevní restituce a co čeká Pelikána

08.03.2015 13:10

Někdejší ministryně spravedlnosti Helena Válková v nedělních Otázkách Václava Moravce zajímavým způsobem spojila problematiku přeplněných českých věznic a církevních restitucí. Zmínila i kauzu Davida Ratha a příliš drahé české soudy, se kterými se bude muset vypořádat její nástupce Robert Pelikán. Nakonec okomentovala i situaci v hnutí ANO.

Čerstvá členka Babišova hnutí Válková v ČT: Rathova kauza, vězni a církevní restituce a co čeká Pelikána
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryné spravedlnosti Helena Válková

"Důvěru v českou justici lze vrátit, ale kupodivu jinými cestami, než jsem si původně myslela, protože cesta přípravy zákonů je poměrně zdlouhavá, jak si nedávno stěžoval ministr Babiš," poznamenala hned na úvod dnes již bývala ministryně. Problém vidí například v trestním řádu, který obhájcům umožňuje ve velké míře protahovat jednání u soudu na neúměrně dlouhou dobu. "Obhájci se tak snaží rozmělnit důkazy, které předkládá státní zástupce." To se podle Válkové ukazuje třeba na kauze Davida Ratha.

Právě proto se pracuje na novém trestním řádu, který má odstranit některé duplicitní kroky. Kauzy by se díky tomu mohly výrazně urychlit. "O třicet až padesát procent," slibovala na kameru bývalá ministryně. "Do konce roku by měl být hotový paragrafový návrh nového trestního řadu, kdyby se to podařilo, tak by to byl rekord," pokračovala s odkazem na to, že na občanském zákoníku se pracovalo mnohonásobně déle.

Soudy jsou drahé, Pelikán by to měl změnit, míní Válková

Důvěru v justici ovšem mohou vrátit jen kvalitní zákony. Na kvalitě prý Válková trvala a zákony sama vracela. Ve zdržení zákonů sehrálo roli i Nejvyšší státní zastupitelství, když šlo o nový zákon, jenž se měl týkat státních zástupců. Dáma v pořadu zdůrazňovala, že státní zástupci nejsou jednotní v pohledu na nový zákon. Někteří ho vítají, jiní kritizují.

Krátce před svým odchodem nabízela státním zástupcům kompromis, v němž se problematika personální politiky vracela do jejich rukou. "A za to jsem chtěla, aby zůstalo v běhu Nejvyšší státní zastupitelství a protikorupční speciál," oznámila. Jestliže totiž máme čtyřstupňovou soudní soustavu, měli bychom mít i čtyřstupňovou soustavu státních zastupitelství.

Před Robertem Pelikánem teď prý leží zásadní úkol, předložit reformu soudnictví, jejíž realizace zabere tři, čtyři nebo i pět let. Soustava by se mohla zredukovat na tři stupně a pak by bylo na čase omezit i stupně státních zastupitelství. Nejvyšší čas je také na určité posílení samosprávy soudů díky zřízení Nejvyšší rady soudnictví. Soudy by se ale měly i zefektivnit. "Všichni víme, kolik nás soudy stojí," poznamenala k tomu Válková.

Exekuce, amnestie a církevní restituce

"Já jsem dvakrát odmítla nabídku stát se ministryní, protože jsem věděla, že se budou muset řešit exekuce a já jsem potřebovala nějakého odborníka, který se v tom vyzná. Můj první náměstek Robert Pelikán přišel s návrhem spolupracovat s Vysokou školou ekonomickou, tam sbírají data, zda by princip teritoriality nesnížil vymahatelnost pohledávek. A vždy, když se mě pan Babiš ptal, kdy konečně předložíme ty exekuce, tak jsem mu říkala, že napřed musíme udělat analýzu," řekla jasně někdejší ministryně.

Pár slov zaznělo i k amnestii exprezidenta Václava Klause. Dva roky poté jsou české věznice takřka plné. Tento stav by mohly vylepšit elektronické náramky pro domácí vězně, nejde ale jen o dobrý byznys soukromých firem? Válková prý jejich tlak rozhodně necítila.

Další z cest je, aby se soudci naučili více ukládat alternativní tresty. "Namístě je častější podmínečné propuštění, ale kontrolované elektronickými náramky a podáním pomocné ruky. Tady se mi líbí ta myšlenka, že by mohly církve dát podporu z restituovaného majetku," dodala.

Nakonec došlo i na situaci v hnutí ANO

Na podzim loňského roku prý poznala, že u hnutí ANO přestávala cítit podporu ve věci nového zákona o státním zastupitelství, který kritizovali i koaliční partneři. "Já jsem na podzim vnímala, že potřebuju mediální podporu Andreje Babiše a dalších, tam se mi jí nedostávalo. A pak najednou přišly články na předních stranách deníků s palcovými titulky o osudových chybách ministryně. Přitom v nich nezaznělo nic nového, mimo jedné nepravdy," poznamenala někdejší ministryně.

Nakonec se dostala i k tomu, že je čerstvou členkou hnutí ANO, ale jako ministryně neměla čas sledovat politické analýzy, zajímala se spíše o chod ministerstva. V tuto chvíli tedy bude sledovat, co se v hnutí ANO děje a podle toho se rozhodne, co dál. Hnutí ANO bylo před volbami skutečně jiné než klasické politické strany, ale dnes na to může část členů hnutí doplatit.

"Možná si spíš připadám, že bych mohla být fénixem, který vstane z popela v ústavně právním výboru," poznamenala na závěr.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …