Čerstvá data: Babiš pokořil hranici třiceti procent a vládne všem. Druzí komunisté. Posílili Starostové, Piráti a ODA

09.10.2017 16:18

Průzkum provedla agentura Phoenix research v období od jedenáctého září do osmého října. Podle výsledků by se mohlo do Sněmovny dostat až deset politických subjektů. Potenciál tak mají například i Piráti, kteří by se do vysoké politiky dostali poprvé.

Čerstvá data: Babiš pokořil hranici třiceti procent a vládne všem. Druzí komunisté. Posílili Starostové, Piráti a ODA
Foto: David Hora
Popisek: Andrej Babiš na předvolebním mítinku v Táboře.

Vítezem voleb by se tak stalo Hnutí ANO se potenciálním ziskem až 30 procent. Jako první se umístilo i v rámci měření takzvaných preferencí - volilo by jej 26,3 procenta dotázaných. Pokud by se volby konaly nyní, na druhém místě by se umístila KSČM s 13,4 procenty volebního potenciálu. Současná vládní strana ČSSD by se i po změně volebního lídra umístila až na třetím místě s 13,2 procenty. Pro připomenutí: ve volbách v roce 2013 zíksala Sobotkova strana 20,45 procent hlasů.

Třetí místo by obsadila ODS s podporou Soukromníků se ziskem 10,3 procenta. Následovali by Starostové a nezávislí, ti by podle modelu volebního potenciálu dosáhli až 6,5 procenta. TOP09 by mohla dostat až 6 procent a SPD Tomia Okamury 5,9 procenta. Členové současné vlády - KDU-ČSL - by mohli obdržet až 5,8 procenta a Piráti 5,7 procenta. Ti by se tak do Sněmovny dostali poprvé. Teoretickou šanci pak mají také Realisté Petra Robejška, v rámci potenciálu by mohli obdržet až 5,5 procenta. 

Do Sněmovny by se v tuto chvíli těsně nedostala strana podnikatele Pavla Sehnala - ODA (až 4,2 procenta), Svobodní (až 4,1 procenta). "Pouze" v komunální politice by také zůstali Zelení v čele s Matějem Stropnickým (až 3,6 procenta). Na konci žebříčku se pak umístila Strana práv občanů, kterou do voleb vede František Ringo Čech. 

Potenciál politických subjektů, říjen 2017 (necelé dva týdny do voleb):

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…