Čerstvý průzkum: ČSSD zpět druhá před komunisty. Uspěli by i Robejšek a Piráti

30.06.2017 13:28

Agentura SANEP uveřejnila další předvolební průzkum. Ukazuje mimo jiné, kolik voličů je pevně rozhodnuto volit tu či onu stranu a kolik voličů ještě s volbou váhá. Odhaluje tak vlastně volební potenciál politických stran. Po zhlédnutí tohoto průzkumu by měly zpozornět všechny strany, ale vůbec nejvíc asi lidovci, kteří utvořili dvojkoalici se Starosty a nezávislými.

Čerstvý průzkum: ČSSD zpět druhá před komunisty. Uspěli by i Robejšek a Piráti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura odvolil do Senátu Parlamentu ČR

Kdo by na konci června vyhrál volby? Podle průzkumu SANEP by to byl Andrej Babiš se svým hnutím ANO. 17,9 procenta voličů je pevně rozhodnuto, že bude hlasovat právě pro jeho stranu. Dalších 10,6 procenta voličů zvažuje, že Babišovi možná dá hlas. Celkově by mohl získat 28,5 procenta hlasů.

Podle tohoto průzkumu jsou sociální demokraté druzí. 9,7 procenta voličů je připraveno odevzdat hlas Lubomíru Zaorálkovi a jeho kolegům, celkově by si ovšem sociální demokraté mohli přijít až na 17,5 procenta. Takový je dnes jejich volební potenciál. Třetí jsou komunisté, u nichž jejich pevné voličské jádro tvoří 9,6 procenta voličů. Celkově by mohly teoreticky dosáhnout až na 13,7 procenta hlasů.

Spokojení mohou být občanští demokraté, u nichž je teď pevně rozhodnuto 6,8 procenta voličů. Celkově by si občanští demokraté mohli přijít až na 12,9 procenta voličských hlasů. Pátá je dvojkoalice KDU-ČSL se Starosty. Tato dvojkoalice potřebuje pro vstup do Sněmovny alespoň 10 procent hlasů a podle průzkumu by mohla dosáhnout na 10,6 procenta, takže by uspěla. Má to ale háček. Jen 6 procent lidí je pevně rozhodnuto, že určitě odevzdá hlas právě lidovcům a Starostům.

Spokojen by mohl být i Tomio Okamura se svou SPD. Asi 4,3 procenta voličů ví, že odevzdá hlas právě Okamurovi. Celkově by se ale mohl těšit až na 11,8 procenta. TOP 09 Miroslava Kalouska je až sedmá s pevně rozhodnutými voliči na úrovni 4,1 procenta hlasů. Celkově by Kalousek mohl dostat 7,5 procenta.

Do Sněmovny by se teoreticky mohli dostat ještě Realisté Petra Robejška a Piráti. V tuhle chvíli chce hlas Robejškovi odevzdat hlas jen 2,6 procenta voličů, ale celkově jeho volbu zvažuje 6,3 procenta. Poslední by mohli so sněmovny proniknout i Piráti Ivana Bartoše. 2,3 procenta voličů je pevně rozhodnuto odevzdat hlas Pirátům, ale celkově jejich volbu zvažuje 5,7 procenta.  

reklama

autor: mp

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…