Čerstvý průzkum k prezidentským volbám: Zeman jasně ve druhém kole. A za ním...

16.04.2017 11:02

Víc než dvě třetiny Čechů se chystají hlasovat v prezidentských volbách, které nás čekají příští rok. Vyplývá to z průzkumu společnosti Median pro Český rozhlas. Do něj se zapojilo víc než tisíc lidí různého vzdělání a ze všech krajů republiky. Vyjadřovali se například k tomu, který z kandidátů by byl nejlepším prezidentem nebo jaké povolání by měl prezidentský kandidát mít. Veřejnoprávní rozhlas o tom informoval na svém webu.

Čerstvý průzkum k prezidentským volbám: Zeman jasně ve druhém kole. A za ním...
Foto: ReproFoto: TV Barrandov
Popisek: Prezident Miloš Zeman v pořadu Týden s prezidentem televize Barrandov.

Kdyby se teď konaly prezidentské volby, Miloš Zeman by v prvním kole získal 37 procent hlasů od lidí, kteří avizovali, že k volbám půjdou. Textař a podnikatel Michal Horáček by měl 20 procent, bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš 17, uvedl server.

„37 procent lidí řeklo, že bude volit Miloše Zemana, současného prezidenta. Dá se skutečně předpokládat, že v prvním kole bude silný. Tak to většinou bývá u obhajujících kandidátů, že dostávají minimálně kolem 35 procent v tom středoevropském kontextu. Nicméně za ním jsou relativně srovnáni další kandidáti, Michal Horáček a Jiří Drahoš. Je zajímavé, že nějakých 21 procent lidí dnes vůbec neví, koho by volili,“ cituje rozhlasový web Daniela Prokopa ze společnosti Median.

  • Celý text je ZDE

Lékaře a aktivistu Marka Hilšera by v tuto chvíli volila, jak server uvedl, dvě procenta dotázaných, podnikatele Igora Sládka a bývalého diplomata a úředníka Karla Štogla shodně po jednom procentu.

Svou účastí v prezidentských volbách příští rok si je podle průzkumu jistých 51 procent lidí, 17 procent by se spíš účastnilo. Určitě ne řeklo k účasti ve volbách 18 procent, píše dále server. Nejsilnější volební účast avizují vysokoškoláci – 86 procent jich k volbám určitě nebo spíš půjde. Silnou skupinou jsou taky lidé nad šedesát let. K volbám jich podle průzkumu půjde 80 procent dotázaných.

„Je zajímavé, že tyto dva trendy se do velké míry vyrovnávají, protože vysokoškolsky vzdělaní volí často liberální kandidáty. V těchto volbách se dá předpokládat, že budou volit protikandidáty Miloše Zemana. A naopak starší volí častěji konzervativnější kandidáty, v těchto volbách proto budou spíše volit Miloše Zemana,“ cituje server Prokopova slova.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…