Čert vie, keď všetci kradnú, odvázal se Kalousek v rádiu. A dorazil to vtipem o sobě, Bártovi a Babišovi

22.02.2015 18:12

Naše vláda se bojí Ruska a nebere v potaz, že jednou se oči tamních vládců mohou upřít i na nás. Ukrajinské vládě bychom měli pomoct, ale nikoli silou vlastních vojáků. Nejen tato slova pronesl v nedělním Press klubu na Frekvenci 1 Miroslav Kalousek. Ostře zkritizoval Andreje Babiše (ANO), ze kterého si také trochu tropil žerty, nešetřil ani pravděpodobného příštího ministra financí Roberta Pelikána a nakonec řekl pár slov i ke kauze Jany Nagyové - Nečasové.

Čert vie, keď všetci kradnú, odvázal se Kalousek v rádiu. A dorazil to vtipem o sobě, Bártovi a Babišovi
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Miroslav Kalousek na neformálním setkání u piva s voliči v Českém Brodě

Hostem nedělního Press klubu moderátora Luboše Xavera Veselého na Frekvenci 1 byl 1. místopředseda TOP 09 a exministr financí Miroslav Kalousek. V pořadu znovu vyjádřil přesvědčení, že bychom měli ukrajinské vládě poskytnout prostředky, aby si mohla sama uhájit hranice proti bojovníkům, kteří dostávají zbraně od ruského prezidenta Vladimira Putima.

Pohled Vladimira Putina se může stočit i k nám, varuje Kalousek

"My si samozřejmě přejeme mír, ale ten často stojí na rovnováze sil," uvedl Kalousek. "Není jediný důvod, abychom legitimní vládě neposlali prostředky k tomu, aby mohla hájit své hranice,“ zdůraznil. "Ale my nechceme pomoct tomu slabšímu, protože se bojíme toho silnějšího, ačkoli ten slabší má pravdu,“ řekl.

Jasně však také řekl, že by nebyl pro posílání českých vojáků na Ukrajinu. To prý není na stole a Kalousek doufá, že to ani nikdy nebude. Na druhé straně bychom si měli uvědomit, že jsem i my kdysi patřili do sovětské sféry vlivu a co když si jednou Rusové řeknou: Co kdybychom se vrátili i na Šumavu? Pak bychom i my byli v roli toho slabšího, který má pravdu, a doufali bychom, že nám někdo pomůže.

Kalousek ale také doufá, že si to svět pomalu uvědomuje, usuzuje tak alespoň z hlasů republikánů ve Spojených státech, kteří cítí, že na ruské straně nesedí demokrat, ale monarcha toužící po větší moci.

Plýtvání současné vlády

Opoziční TOP 09 postupně zveřejňuje audity na jednotlivých ministerstvech. Čerpá přitom z údajů občanského sdružení Oživení. Vláda podle Kalouska plýtvá penězi při nákupu energií, k čemuž není důvod.

Exministr financí zalitoval, že vláda zrušila zavedení jednotného inkasního místa, které bylo na spadnutí. Živnostníci už by posílali platby sociální, zdravotní a daňové na jedno místo. Stejně tak by bylo správné, kdyby se dnešních sedmadvacet kontrolorů zredukovalo na jedinou osobu v podobě úředníků živnostenského úřadu, kteří by měli metodickou podporu dalších orgánů.

Ale je šance, že takovýto návrh v koalici projde, ptal se moderátor Veselý? "Čert vie, keď všetci kradnú,“ zavtipkoval v pořadu exministr na adresu současného šéfa státní kasy Andreje Babiše.

Přál jste si něco, když padala Válková?

Pak přišla otázka, zda si pan Kalousek něco přál, když padala paní ministryně. Prý si nic nepřál, ale její odvolání znovu označil za "křupanské“. Nicméně tuší, co je za tím. "Já jsem přesvědčen, že ministr Babiš chce koncentrovat moc do vlastních rukou a paní ministryně Válková začala používat vlastní rozum víc, než se v hnutí ANO smí,“ míní Kalousek. Pan Pelikán jako náměstek podle Kalouska podřezal větev vlastní ministryni, aby ji následně nahradil. "To si nezaslouží morální obdiv, ale je to machiavellismus na druhou,“ podotkl.

Babiš má čím dál větší moc už jen proto, že má téměř neomezené množství peněz, k tomu má ještě moc politickou a mediální. "Já už jsem říkal takový vtip, ať se na mě kolegové nezlobí. Pan Bárta založil Věci veřejné jako detektivní agenturu, protože nic jiného neumí. Andrej Babiš založil ANO jako svou firmu, protože nic jiného neumí. A Miroslav Kalousek založil TOP 09 jako demokratickou stranu, protože nic jiného neumí,“ uvedl.

Demokracií snad ještě zůstaneme

V obecné rovině je přesvědčen, že v demokracii by jeden člověk neměl ve svých rukou koncentrovat tolik moci, jako to dělá právě Babiš. "Ale zatím je ještě šance, že demokracií zůstaneme,“ poznamenal host. Daně se prý panu Babišovi nedaří vybírat. Ekonomika roste, takže v absolutních číslech se zlepšil i výběr daní, ale efektivita výběru daní pokulhává.

Nakonec okomentoval i kauzu Jany Nagyové-Nečasové. Šlo prý o bombastickou akci, u které se ale dnes ukazuje, že tak bombastická být neměla. "Vedlo to k pádu vlády, ale mně mnohem víc vadil ten průnik policie do obranného zpravodajství,“ podotkl exministr s tím, že žijeme ve velmi napjaté době a rozhodně nám neprospělo, když jsme si zesměšnili vlastní službu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…