Červíček podal rozklad proti svému odvolání z čela policie

24.01.2014 6:38

Martin Červíček dnes, tedy v poslední možný den, podal rozklad proti svému odvolání z postu policejního prezidenta. Serveru Aktuálně.cz to sdělil jeho advokát Josef Kopřiva s tím, že dokument právě odeslal poštou. Červíček, jehož jmenování 7. ledna zrušil ministr vnitra v demisi Martin Pecina, si v něm stěžuje na několik věcí. Především na nezákonnost rozkazu tehdejšího policejního prezidenta Petra Lessyho z roku 2012, kterým změnil hierarchii svých náměstků.

Červíček podal rozklad proti svému odvolání z čela policie
Foto: hns
Popisek: Martin Červíček

Zatímco před vydáním rozkazu číslo 21/2012 byl Červíček na prvním místě v pořadí náměstků, rozkazem se na tuto pozici dostal Pavel Osvald. A právě to hrálo klíčovou roli při Pecinově argumentaci o neplatnosti Červíčkova jmenování. Právě Osvald měl po Lessyho odvolání v srpnu 2012 Červíčka odvolat z postu náměstka, aby se mohl stát policejním prezidentem. To neučinil, což současný ministr vnitra použil jako hlavní důvod neplatnosti Červíčkova jmenování. Pokud by Červíček zůstal v hierarchii náměstků na prvním místě, zmiňovaný Osvaldův krok by nezbytný nebyl.

Červíček se dostal do čela policie poté, co Lessyho odvolal tehdejší ministr vnitra Jan Kubice. Soud však v říjnu 2013 zastavil Lessyho stíhání a ministr Pecina ho na začátku prosince loňského roku vrátil do funkce. Červíček odmítl post dobrovolně opustit, takže Česko mělo dva policejní prezidenty, přičemž Lessy čerpal dovolenou. Dvojvládí po 36 dnech ukončilo další Pecinovo rozhodnutí, kterým Červíčka z postu policejního prezidenta sesadil.

Rozklad odvolaného policejního prezidenta bude řešit až nový ministr vnitra, kterým by se měl ve vládě Bohuslava Sobotky příští týden stát Milan Chovanec (ČSSD). Ten by chtěl vyhlásit nové výběrové řízení na post policejního prezidenta, ale nejdříve musí posoudit právě tento rozklad.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…