Červíček se dočkal podpory. V boji proti Bělobrádkovi

11.10.2018 14:26

Podporu před druhým kolem senátních voleb na Náchodsku získal od některého z neúspěšných kandidátů pouze bývalý policejní prezident Martin Červíček z ODS. Vyplynulo to z ankety ČTK mezi kandidáty.

Červíček se dočkal podpory. V boji proti Bělobrádkovi
Foto: Daniela Černá
Popisek: Bývalý policejní prezident, brigádního generál ve výslužbě Martin Červíček

Současný první náměstek hejtmana hradeckého kraje Červíček, který v prvním kole dostal 26,49 procenta hlasů, se utká o křeslo v Senátu s šéfem lidovců Pavlem Bělobrádkem. Ten získal 26,62 procenta hlasů.

Červíčkovi vyslovil podporu třetí v pořadí Petr Koleta, který kandidoval za hnutí ANO a získal v prvním kole 22,47 procenta hlasů. „Přestože jsme se v boji o Senát utkali jako zástupci odlišných politických stran, v řadě priorit, které bychom v něm chtěli uplatnit, se shodujeme,“ napsal ČTK v SMS zprávě Koleta.

I když neúspěšný sociálnědemokratický senátní kandidát Miroslav Brát nikoho z finalistů před druhým kolem voleb do Senátu nepodpořil, voliče ČSSD by mohl nasměrovat na Bělobrádka oblíbený náchodský starosta Jan Birke (ČSSD). Ten v komunálních volbách drtivě zvítězil a vyslovil šéfovi lidovců podporu.

„Je to můj koaliční partner už dvě funkční období, jsme v koalici i na kraji, Pavla znám osobně. Je to člověk, kterému věřím, kterého znám, a to je důvod, proč získal moji podporu,“ řekl dnes ČTK Birke. V Náchodě sociální demokracie na rozdíl od jiných velkých měst v kraji v komunálních volbách pod vedením starosty výrazně bodovala. ČSSD získala 11 mandátů z 27. Druhé skončilo hnutí ANO s pěti mandáty.

Čtvrtá v pořadí, bývalá poslankyně Soňa Marková (KSČM) ČTK řekla, že nikoho z kandidátů nepodpořila. „Naše přístupy k řešení problémů, jak pana Bělobrádka, tak pana Červíčka jsou natolik rozdílné, že v tuto chvíli nebudu veřejně podporovat žádného z kandidátů. Ani mě o to nikdo z nich nepožádal,“ řekla.

Ani Andrea Pajgerová, která kandidovala za SPD, nikoho nepodpořila.

Podle politologa Jiřího Štefka bude druhé kolo senátních voleb na Náchodsku bojem o každý hlas. „Volební účast bude nízká, do 20 procent. Rozhodne několik desítek, maximálně jednotek stovek hlasů,“ řekl ČTK Štefek.

V senátních volbách v roce 2012 zvítězil na Náchodsku tehdejší hejtman Lubomír Franc (ČSSD). Ve druhém kole získal 61,82 procenta hlasů a porazil Soňu Markovou (KSČM). Volební účast v prvním kole byla 38,17 procenta, ve druhém kole klesla na 15,38 procenta. Voleb se tehdy účastnilo 11 kandidátů. Letos se Franc voleb do Senátu nezúčastnil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Renáta Zajíčková byl položen dotaz

Ministerstvo pro vědu a výzkum

Můžete mě nějak přesvědčit, že toto ministerstvo není jen politickou trafikou? Protože ho stejně řídí lidi bez kompetence nebo vám snad přišla Langšádlová nebo teď Ženíšek kompetentní? A nezvládlo by agendu ministerstvo školství? Protože dřív to zvládalo. Jak to vysvětlíte?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala na ČT: „Jsme předurčení dovládnout.“

22:00 Premiér Fiala na ČT: „Jsme předurčení dovládnout.“

Premiér Petr Fiala (ODS) byl hostem v pořadu Interview ČT24, kde vyzdvihoval svou vládu jako pevnou.…