Vyhozený Červíček vystoupil proti Pecinovi a řekl, co teď udělá

08.01.2014 14:30

Ministr vnitra v demisi Martin Pecina přikročil k odvolání brigádního generála Martina Červíčka z funkce policejního prezidenta. Do funkce se vrátil Petr Lessy. Za tento krok nenechal Červíček na ministrovi nit suchou. Promluvil na tiskové konferenci.

Vyhozený Červíček vystoupil proti Pecinovi a řekl, co teď udělá
Foto: hns
Popisek: Martin Červíček

V první řadě Červíček potvrdil, že byl zbaven funkce a v podstatě nic jiného ani neočekával. „Ministr se snaží napravit situaci se dvěma policejními prezidenty, kterou sám způsobil," prohlásil Červíček. Celý proces řešení této kauzy označuje za neprůhledný. Problém je podle exprezidenta v tom, že není odvoláván za nesprávné jmenování prezidentem, ale za to, že byl nejprve odvolán z pozice náměstka. „Tady se dostáváme do situace, že když budeme chtít jmenovat nového policejního prezidenta, budeme se muset zeptat na názory náměstků,“ prohlásil Červíček.

Lessy je zkušený policista. Je však třeba vyjasnit situaci

V tuto chvíli jde podle Červíčka především o to, že se rozcházela představa chodu policie z pohledu policejního prezidenta a ministra. „Jde o to, jestli má policii řídit policejní prezident, nebo zda má tento více poslouchat ministra vnitra,“ prohlásil exprezident. V této souvislosti také připomněl, že až do prosince ministr Pecina práci policie chválil, ale v prosinci se to změnilo.

Červíček dal také jednoznačně najevo, že nesouhlasí s ad hoc řešeními okolo protikorupční policie. Pakliže v tomto útvaru existují nějaké problémy, a odbor vnitřní kontroly je stále šetří, je třeba je řešit systémově. Exprezident také doufá, že jeho kauza ukáže cestu, jak by to mohlo fungovat ve vztahu ministra a policejního prezidenta či prezidenta a jeho náměstků. „Jednoznačně konstatuji, že nebyl porušen zákon a nařízení, která jsou dnes využívána, jsou v rozporu s rozhodnutím předchozích ministrů,“ poznamenal Červíček. Celá kauza mu připadá absurdní.

Odvolaný prezident oznámil, že si vybere dosud nevyčerpanou dovolenou a počká, jak se situace dále vyvine. Po dohodě s právním zástupcem také potvrdil, že bude podávat rozklad proti rozhodnutí ministra. Přislíbil však součinnost při projednávání důležitých věcí i během své dovolené, pokud o spolupráci bude stávající policejní prezident Lessy stát. Samotného Lessyho pak Červíček označil za zkušeného policistu. Výhrady má zkrátka proti postupu ministra Peciny.

Co když se vrátíte...

Pokud soud rozhodne, že se Červíček má vrátit do pozice policejního prezidenta, exprezident, nebo přesněji řečeno dnes již náměstek policejního prezidenta na dovolené, má představu, jak bude postupovat. Prozatím si to však chce nechat pro sebe.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…