Češi a kolaboranti? Krev prolévali všude! rozčílil se historik

08.05.2019 20:44

Historik a ředitel odboru pro vojenské veterány na Ministerstvu obrany Eduard Stehlík v rozhovoru pro Právo se snaží jednou provždy vyrvat z české půdy jeden mýtus. I s kořeny. Stehlík důrazně odmítá myšlenku, že by Češi za druhé světové války jen kolaborovali s nacisty nebo jen mlčeli k válečným hrůzám. Češi nebyli kolaboranti. Byly tisíce Čechů, kteří hrdinně nasazovali svůj život.

Češi a kolaboranti? Krev prolévali všude! rozčílil se historik
Foto: Hans Štembera
Popisek: Konference k 70. výročí účasti 1. čs. armádního sboru na osvobozování území Československé republiky

„Dnes víme, že za čtyři dni Pražského povstání přišly o život tři tisíce obyvatel Prahy. Patnáct set padlo se zbraní v ruce na barikádách a dalších patnáct set bylo zavražděno ustupujícími jednotkami wehrmachtu nebo SS. Všichni hovořili o krvavé Dukle, ale ztráty během povstání byly vyšší,“ podotkl historik v úvodu rozhovoru.

Anketa

Jsou demonstrace proti Babišovi a Benešové prospěšné?

9%
87%
hlasovalo: 22399 lidí

Další stovky životů zachránili vlasovci – Rusové bojující proti stalinské Rudé armádě v řadách nacistických armád. Povstalcům šlo o to, aby se nacisté ve městech neopevňovali, případně, aby je nezačali ničit. Stejně tak se povstalci snažili zabránit tomu, aby si nacisté brali občany umírajícího Protektorátu jako lidské štíty.

Další životy mohli podle Stehlíka zachránit Američané, kdyby dostali možnost vyrazit povstalcům na pomoc. Mohli to udělat, ale dohoda mezi spojenci byla taková, že se Američané nesmí hnout za předem určenou linii.   

„V řadě míst spontánně proběhla povstání už po prvních zprávách o Hitlerově smrti na začátku května. Někde to ale německé jednotky zvládly potlačit. A jejich brutalita byla enormní, Němci brali rukojmí, mučili, vraždili, někdy dokonce parlamentáře, kteří přišli vyjednávat. Nechci je omlouvat, ale oni už byli vyděšení, nedařilo se jim přeběhnout k Američanům, protože měli strach ze Sovětů. Někteří zaťatí esesáci se mstili, že to prohráli. Češi jim na barikádách statečně bránili v ústupu.“

„To vše se smíchalo, a proto bylo během těch posledních dnů války tolik obětí. Např. kolem Zelené lišky v Praze ustupující Němci systematicky házeli granáty do sklepů. Opakovaně se stalo, že se vrátili a postříleli zraněné i ty, kteří je tam obvazovali,“ doplnil Stehlík

V závěru rozhovoru zdůraznil, že v podstatě nenašel bojiště druhé světové války, kde by Čechoslováci neprolévali krev. Na východě, na západě, na Blízkém východě, a dokonce i v Indonésii prolévali Čechoslováci svou krev za svobodu své vlasti, ale vlastně světa.

„Spousta lidí se tváří, jako by český národ kolaboroval. To není pravda. Ztráty domácího odboje byly obrovské. Nemáme slavit den osvobození, ale den vítězství, protože jsme se na tom vítězství spolupodíleli,“ uzavřel rozhovor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…