Češi a platební karty. Premianti i konzervativci, kteří nechtějí změny

16.12.2021 11:03

Říká se o nás, že máme rádi „své jisté“ a na světě není moc konzervativnějších národů. Platí to ve spoustě věcí, ale například v přístupu k využívání moderních technologií patříme na plné čáře mezi premianty. Například u placení platebními kartami, které jsme si jako Češi opravdu oblíbili. Zatímco v Evropě používá bezkontaktní placení 90 procent obyvatel, u nás to je 96 procent. Jen vloni jsme bezkontaktně zakoupili u obchodníků zboží za více než 574 miliard korun.

Češi a platební karty. Premianti i konzervativci, kteří nechtějí změny
Foto: pixabay.com
Popisek: Mezinárodní debetní karta - ilustrační foto

Přestože máme rádi novinky a moderní technologie, přeci jen máme v sobě tu slavnou „konzervu“. Není to strach z inovací, ale ze změny. Příkladem mimo finanční služby mohou být mobilní operátoři. Většina lidí dle častých průzkumů uvádí, že operátora nemění ani v případě, že nejsou stoprocentně spokojeni s jeho službami. Podobné je to i v dalších oborech. U námi zmíněného finančního sektoru pak až neuvěřitelných 90 procent Čechů nehodlá měnit svoji banku, a to ani v případě, že není spokojená například s výši poplatků, které každý měsíc odvádějí. A co karty? 
 
První „platební kartu“ - tehdy se jednalo o dispoziční kartu k tuzexovému účtu - na našem území vydala v roce 1988 Živnostenská banka, předchůdce dnešní UniCredit Bank. Právě její klienti měli možnost si v nedávné době vyzkoušet tolik obávanou změnu. Nebylo jí nic menšího než přechod z karty MasterCard na kartu Visa. Ne všichni klienti banky změnu ocenili. Naopak. Dle průzkumu agentury G82, který má naše redakce k dispozici, si většina klientů banky změnu do teď pamatuje. A co víc, zanechala v nich spíše negativní stopu a patnácti procentům z dotazovaných vyloženě vadila. 
 
Třetině vadila výměna karty i proto, že na tu původní čerpali různé výhody, třeba pravidelné slevy u obchodníků nebo extra slevy v rámci nákupních dnů a další časově omezené i permanentní benefity. Nespokojenost pramenila, vedle omezených benefitů, i ze samotného procesu výměny. Více než polovině dotázaných vadily úkony spojené s výměnou karty, tedy mimo jiné změny aplikací v mobilu, na webových serverech nebo u pravidelných on-line plateb. 
 
Každému třetímu klientovi navíc vadilo, že banka rozhodla o změně bez jejich souhlasu a nemohli si sami vybrat. 
 
Z údajů za druhé čtvrtletí letošního roku vyplývá, že obliba platebních karet stále roste. I vlivem zásahu pandemie se pozitivní vztah lidí k bezkontaktnímu placení umocnil, a i ve světě financí nás posunul více do on-line prostoru. Ve druhém letošním čtvrtletí došlo dokonce k výraznému oživení v oblasti používání platebních karet. Celkový objem transakcí v obchodních místech meziročně vzrostl o více než třicet procent. Dynamický růst vykazují zejména internetové platby. Objem transakcí na internetu meziročně vzrostl o osmdesát procent. Počet transakcí mobilem či elektronicky ve Q2 2021 dosáhl téměř 80 milionů a objem takřka 50 miliard korun.
 
Dle dat České bankovní asociace dvaaosmdesát procent Čechů už upřednostňuje bezkontaktní platby, přičemž mobilem platí pětina z nás. Nemluvě o tom, že stále více spotřebitelů nakupuje na internetu. Rostl i počet vydaných platebních karet. Podle statistik Sdružení pro bankovní karty je dlouhodobou jedničkou společnost MasterCard. Na konci 2. čtvrtletí 2021 měli Češi v peněženkách s touto značkou 7,7 milionů platebních karet. Se značkou Visa bylo vydáno 5,3 milionu karet.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

17:30 Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

Po zrušené akci ve Starém Plzenci vystoupil právník Ondřej Dostál, číslo 2 na europarlamentní kandid…