Češi brojí proti cizincům. Ti se pak raději vracejí domů

11.10.2011 9:56

Na severu Čech mají místní problémy s přistěhovanými Romy, jinde v republice jsou ale Češi čím dál víc "vysazení" na cizince obecně. Mají totiž dojem, že jim berou práci a do systému nic nepřispívají. Cizinci na to stále častěji reagují návratem do domovské země.

Češi brojí proti cizincům. Ti se pak raději vracejí domů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž.

Češi jsou xenofobní. Způsobeno je to především nepříznivou finanční situací uvnitř republiky, kterou ještě vyhrotí novoroční zdražování. Kromě Romů, kteří pobírají sociální dávky ve velkém, začala většinová populace brojit i proti cizincům. Odborníci na azylovou a migrační politiku se dokonce obávají pouličních protestů a tvrdých útoků.

"Ve chvíli, kdy jsou ohrožené standardní životní jistoty střední třídy, tedy těch, kteří odvádějí největší procento daní do státního rozpočtu, a nikdo jim nenabízí žádné jiné jistoty, tak je to problém," řekla Lidovým novinám Alena Hynková, vedoucí odboru sociálních služeb Magistrátu města Plzně. "Těm lidem vadí, že se podporují cizinci, kteří do systému nepřispívají."

V konečném důsledku ale většinová populace těžko rozliší, který cizinec přispívá a který ne. Na ulici tak končí zbití učitelé anglického původu apod.

V Česku žije nejvíce cizinců z Ukrajiny, je jich téměř 129 tisíc. V poslední době se z nich ale mnoho vrací domů. "V posledním roce už jich odešlo 30 tisíc. Je tu na ně vyvíjen neustále tlak. Češi si stěžují, že jim berou práci. A hodně jich ještě odejde," ozývá se z ukrajinských iniciativ.

Čtěte:

Jsme národ, hlásí Romové. Odpověd: Založte si stát a starejte se

Pusťte Romy do parlamentu, požadují aktivisté

Okamura a Gazdík: Cizinci, připravte se. Novela zákona bude tvrdá

reklama

autor: par

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …