Češi dál cestují po tuzemsku. Krajům návštěvnost neklesá

29.07.2012 21:03

Oproti loňsku ve většině krajů neubyl počet turistů. V některých dokonce přibývá. Hoteliéři či správci památek jsou spokojeni, zato provozovatelé koupališť si často stěžují. Návštěvníkům jim ubylo kvůli nestálému počasí.

Češi dál cestují po tuzemsku. Krajům návštěvnost neklesá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Valdštejnská zahrada

Jižní Čechy si letošní sezonu pochvalují. V Lipně nad Vltavou se oproti loňsku návštěvnost zvýšila dokonce na desetinásobek loňské. Otevřela se tu totiž Stezka korunami stromů, kterou využívá 3000 lidí denně. Naopak na plovárnu v Českých Budějovicích dorazilo přibližně dvakrát méně lidí.

Nadprůměrnou sezonu naopak zaznamenali provozovatelé koupališť na Karlovarsku, podobně návštěvnost zámku v Kynžvartu už překročila polovinu té loňské.

Nižší návštěvnost hlásí ale Plzeňský kraj. Obsazenost jednoho z největších tamějších kempů La Rocca činí 30 procent. Růst hlásí jen Šumava a město Plzeň, jehož hotel jsou z většiny obsazené.

Na Moravě je kromě Olomouckého kraje situace dobrá. Nejnavštěvovanější moravský zámek Lednice na Břeclavsku očekává o pět procent větší návštěvnost, Moravskoslezský kraj taktéž hlásí větší počet turistů. Olomoucké kempy ale hlásí o třetinu nižší počet ubytovaných než loni.

Výrazně více turistů pak hlásí hlavní město Praha. Přicházejí hlavně ze zahraničí a podle průzkumu společnost Mag Consulting by jich letos mělo přijet kolem 4,5 milionu – nejvíce z Německa, Ruska a Velké Británie. Oproti roku 2011 se celkový počet návštěvníků metropole zvýšil o deset procent. Mírně rostou tržby za ubytování.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…