Češi jsou podle průzkumu největšími euroskeptiky ze sedmi zemí

28.05.2017 17:55

Češi jsou největšími euroskeptiky z obyvatel sedmi zemí střední a jihovýchodní Evropy včetně Chorvatska. Vyplývá to z výsledků průzkumu veřejného mínění, který zveřejnili organizátoři mezinárodní konference Globsec, jež se v Bratislavě konala od pátku. Český premiér Bohuslav Sobotka v reakci dnes uvedl, že ČR na vstupu do EU vydělala a že kritický názor veřejnosti souvisí s neschopností rychle vyřešit migrační krizi. Informuje o tom ČTK.

Češi jsou podle průzkumu největšími euroskeptiky ze sedmi zemí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Podle sondáže považuje EU za dobrou věc 35 procent obyvatel České republiky, opačný názor zastává 26 procent respondentů. Více než dvě pětiny (41 procent) dotazovaných v ČR uvedlo, že země by měla zůstat v EU, pro vystoupení se vyslovilo 29 procent lidí.

Obyvatelé Slovenska, Maďarska, Polska, Bulharska, Rumunska a Chorvatska hodnotili EU pozitivněji než Češi. S výjimkou ČR se EU ve zbylých šesti zkoumaných státech těší podpoře většiny obyvatel. Naopak podíl zastánců odchodu z EU je v nich nižší než v Česku. Průzkum veřejného mínění se uskutečnil v letošním únoru až dubnu.

Kritický názor veřejnosti na Evropu je podle Sobotky výsledkem neschopnosti rychlého vyřešení masivní migrační krize, která nastala před několika lety. „Evropa nebyla schopna ochránit své vnější hranice, přihlížela konfliktům, které následně generovaly obrovské migrační vlny. To všechno zhoršilo vnímání Evropy, pokud jde o bezpečnost, pokud jde o naši schopnost čelit teroristickým útokům,“ řekl novinářům Sobotka, který na konferenci Globsec promluvil.

Sobotka také uvedl, že ČR na vstupu do EU vydělala. „Máme nejnižší nezaměstnanost v celé Evropské unii. Dokázali jsme využít evropské fondy pro modernizaci naší infrastruktury. Přišly investice, které by jinak nepřišly, pokud bychom nebyli v Evropské unii,“ řekl Sobotka. Dodal, že je potřeba častěji hovořit o tom, jaké garance prosperity a bezpečnosti zemi členství v EU dává.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…