Češi jsou prý sadisti. Nechtějí pomáhat

05.08.2015 10:55

Podle šéfredaktora webu A2larm.cz Jaroslava Fialy se na debatě o uprchlících ukazuje, že česká společnost nezná význam slova solidarita a je otevřeně sadistická vůči slabším. A někteří na této nenávisti chtějí ještě vydělat, což prý názorně dokládá marketingový tah jednoho řeznictví za Prahou.

Češi jsou prý sadisti. Nechtějí pomáhat
Foto: Archiv TZ
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský navštívil uprchlický tábor na Sicílii

Fiala uvádí, že podle policejního prezidia u nás za poslední půlrok narostl počet rasově motivovaných útoků o sto procent. Příkladem útoků proti lidem s odlišnou barvou pleti může dle něj být příběh mulatky, kterou nedávno útočník v tramvaji shodil ze schodů a poté ji kopl do hlavy. Další žena, jejíž manžel pochází z Afriky, zase popsala zhoršující se situaci těmito slovy: „Víceméně nikdy jsem takové problémy neměla. Teď se stává, že třeba děti stojí frontu před stánkem na zmrzlinu a chlápek, co stojí za nimi, jim řekne: Jděte do prdele, zkurvený černoši!“

Česko v tom nicméně dle šéfredaktora webového portálu A2larm není výjimkou. Rasismus prý sílí i v sousedním Německu, ale zatímco se prý v německé společnosti probudila snad největší solidarita s uprchlíky v novodobých dějinách a německý prezident označil záchranu uprchlíků za morální povinnost, Češi migranty odmítají a prezident Zeman vzkázal uprchlíkům, že je sem nikdo nezval.

Fiala uvádí, že není divu, že Češi zastávají takové názory. Český predátorský kapitalismus totiž prý v lidech podobné hodnoty pěstuje už roky. „Naše hodnoty jsou utvářeny sociálním prostředím, ve kterém žijeme, a české prostředí je čím dál bezohlednější. Nejenže se naše platy nepřibližují běžné západní úrovni, ale naše minimální mzda patří k nejnižším v EU a je dnes už pod úrovní i takového Turecka, na které jsme si zvykli koukat skrze prsty. Třebaže stále dost Čechů nespadlo pod hranici chudoby, komu se tak stane, má smůlu – OECD spočítala, že samoživitel se dvěma dětmi by se z chudoby dostal jen v případě, že by pracoval šestnáct hodin denně. Není snad nutné rozvádět, že v tomto ohledu suverénně vedeme nad ostatními civilizovanými státy. Pro opravdu chudé u nás dávno žádná solidarita neexistuje,“ vysvětluje Fiala.

Český podnikatelský duch

Život kolem nás se tak dle něj smrskl do snůšky banalit. Řekové jsou považováni za lenochy, kteří si žili nad poměry, uprchlíky a muslimy označujeme za podlidi, humanisté jsou paraziti, sluníčkáři zrádci a všichni chtějí zneužívat sociální dávky.

A nebyli by to prý Češi, aby na tom ještě nevydělali. „Nedávno přišel kolega z redakce s novinkou, že v jednom řeznictví za Prahou začali prodávat novou pochoutku. Je to klobása s názvem „muslim“. Vtip spočívá v tom, že je prý bez vepřového masa. Prodává se dobře a požádat o „dva teroristy“ je v daném podniku celkem běžná záležitost. Rasismus a xenofobie jsou dnes u nás všudypřítomné a pevně prorostly do naší každodenní kultury. Tahle společnost není přátelská ani náhodou,“ konstatuje Fiala.

Celý komentář ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…