Češi jsou skeptiky Evropy. Nikde jinde se prý EU nevěří méně

02.04.2016 14:35

Německá společnost Policy Matters pro Nadaci Friedricha Eberta zhodnotila nálady v EU v krizovém období. A zjistila dvě věci. Podpora tradičních stran slábne ve prospěch výrazných euroskeptiků. Český národ pak patří k těm nejskeptičtějším. Tři pětiny Čechů, Moravanů a Slezanů vidí v EU spíše rizika. Informuje o tom server Česká pozice.

Češi jsou skeptiky Evropy. Nikde jinde se prý EU nevěří méně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Evropské unie

Ve Španělsku, Švédsku, v České republice, na Slovensku, ve Francii, v Německu, v Itálii a v Nizozemí se uskutečnil průzkum, jehož cílem bylo zjistit, jaké jsou nálady obyvatelstva. Ukázalo se, že Češi vidí v EU spíše rizika než šance k dalšímu růstu. Myslí si, že ekonomická a sociální politika mají zůstat v rukou národních států.

Ve srovnání se sedmi zmíněnými zeměmi je však Česká republika v něčem specifická. Značně skepticky se k EU staví i nemalá část našich politických elit. Nevěří totiž, že Evropa dokáže najít společnou odpověď na uprchlíky. To platí jak o Češích, tak o Slovácích. Policy Matters také připomíná, že v Česku a na Slovensku prakticky žádní uprchlíci nejsou.

Celý text najdete zde.

„Z dat vyplývá, že představa o jednotné Evropě je iluzorní. Všechny státy sice řeší stejné výzvy – ekonomickou a uprchlickou krizi, války na Ukrajině či v arabském světě –, ale občané jsou jimi zasaženi různě intenzivně a přisuzují jejich řešení odlišné priority. Obyvatelé Středomoří řeší především své ekonomiky a pracovní trh, občany hospodářsky silnějších států více sužuje zadlužení svých i zahraničních veřejných rozpočtů,“ píše server.

Naši politici prý zmiňují především národní zájmy, ale už opomíjejí občanům vysvětlovat, jaké výhody plynou pro Česko ze členství v EU. Zjednodušeně lze říci, že se EU dělí na staré a nové státy, přičemž nové státy jsou vůči ní výrazně kritičtější. To vyvolává otázky, zda bude EU jako celek akceschopná, až se bude „lámat chleba“.

„Celkově si s EU spojuje převážně výhody jen 13 procent Čechů a rizika 57 procent dotázaných. Téměř dvojnásobek Slováků vnímá společný evropský projekt spíše pozitivně. Nemluvě o Německu, které je v EU čistým plátcem, či o Španělsku, jež se momentálně potýká s výraznými hospodářskými problémy,“ upozorňuje server.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…